matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrazenia wymierne dwoch zmiennych
gad:
wyrazenia wymierne dwoch zmiennych : uprosc wyrazenie :
a
4
−b
4
a−b
a
2
+b
2
*
, odpowiedz jest
a
2
+b
2
−2ab
ab+b
2
b
(a−b)(a+b)(a−b)(a+b)
(a−b)
a+b
ja robie tak =
*
=
(a−b)
2
b(a+b)
(a−b)b
23 lip 08:58
Patronus:
Niestety a
4
−b
4
≠ (a−b)(a+b)(a−b)(a+b)
a
4
−b
4
= (a
2
−b
2
)(a
2
+b
2
) = (a−b)(a+b)(a
2
+b
2
) A zatem mamy:
(a−b)(a+b)(a
2
+b
2
)
a−b
(a
2
+b
2
)
*
=
(a−b)
2
b(a+b)
b
23 lip 09:02
gad:
dzieki
23 lip 09:04