misz masz
Saizou :
Yo,
ludziska
jako że mi się nudzi, zadanko dla maturzystów:
zad 1
Na okręgu o promieniu r opisano romb, a punkty styczności są wierzchołkami czworokąta ABCD.
a) Oblicz długość boku a rombu i długości d
1 i d
2 przekątnych rombu, wiedząc że stosunek pola
| | 8 | |
P1 rombu do pola P2 czworokąta ABC jest równy |
| . |
| | 3 | |
b) Oblicz stosunek boku c do boku d (d>c) czworokąta ABCD
23 lip 00:08
Saizou :
zad 2
Wykaż, że jeżeli x+y+z=0 to x3+y3+z3=3zyx
zad 3
Liczby x1 i x2 są pierwiastkami równania x2−1000x+4=0. Wykaż że liczba x14+x24 jest
liczbą całkowitą podzielną przez 32.
zad 4
Wiedząc, ze x oraz y są liczbami naturalnymi, wyznacz wszystkie pary (x,y) spełniające równanie
x+xy+xy2=21
23 lip 00:22
pigor: ..., w
zad.3 jedynka chyba wskoczyła niepotrzebnie do wykładnika
23 lip 00:50
Saizou :
ta, miało być
x14+x24
dzięki pigor xd
23 lip 00:53
Kacper: Mogę któreś rozwiązać?
23 lip 09:16
Saizou : jak tam chcesz, mnie się nudzi więc wklepałem jakieś zadanka xd
23 lip 12:22
pigor: ..., Wykaż x+y+z=0 ⇒ x
3+y
3+z
3= 3zyx.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x+y+z= 0 ⇒ x+y= −z i (x+y)
3= (−z)
3 ⇔ x+y=−z i x
3+y
3+3xy(x+y)+z
3= 0 ⇒
⇒ x
3+y
3+z
3= −3xy(−z) ⇔
x3+y3+z3= 3zyx. c.n.w. ...
23 lip 15:18
diana7: zadanie 3.
Ze wzorów Viète’a otrzymujemy
x
1+x
2=1000
oraz x
1x
2=4.
Stąd 10
6=(x
1+x
2)
2=x
12+2x
1x
2+x
22,
zatem x
12+x
22=10
6−2*4, skąd x
14+2x
12x
22+x
24=(10
6−2*4)
2,
zatem x
14+x
24=(10
6−2*4)
2−2*4
2.
Liczba 10
6−2*4 jest podzielna przez 8, zatem liczba (10
6−2*4)
2 jest podzielna przez 64,
czyli również przez 32. Stąd wynika, że liczba (10
6−2*4)
2−2*4
2 jest podzielna przez 32,
q.e.d.
zadanie 4.
Wyłączamy x przed nawias i otrzymujemy że x i 1+y+y
2 są pewnymi dodatnimi dzielnikami 21.
Mamy zatem przypadki:
x=1
1+y+y
2=21
x=3
1+y+y
2=7
x=7
1+y+y
2=3
x=21
1+y+y
2=1
W każdym z nich oprócz ostatniego liczymy deltę (lub sprytniej: wyciągamy y przed nawias)
ostatecznie mamy rozwiązania:
(x, y)=(7, 1)
(x, y)=(1, 4)
Łatwo sprawdzić, że działa.
Mam nadzieję, że nie ma literówek

.
23 lip 20:38
Kacper: diana7 można wiedzieć na jakim poziomie kształcenia jesteś?
23 lip 20:40
23 lip 20:43
5-latek: Cofam pytanie .
23 lip 20:51
diana7: Kacper, trudno mi powiedzieć, ale teraz idę do 1LO

.
23 lip 21:22
5-latek: A
diana 7 miala wypoczywac nad morzem i sie opalac
23 lip 21:30
Saizou : a para (3,2) gdzie? nie wzięła jeszcze ślubu
23 lip 22:22
diana7: Sorry, błąd z rozpędu

. Oczywiście równanie y(y+1)=6 ma rozwiązanie w liczbach naturalnych.
5−latek, z pewnością mnie z kimś pomyliłeś. Ja dopiero będę wypoczywała, ale w centrum Polski

.
23 lip 22:32
Saizou :
q.e.d
niczym
Vax
23 lip 22:33
Mila:
A Vax, to już o forum zapomniał.
23 lip 22:36
Saizou :
Mila znając jego to pewnie matematycznie obozuje
23 lip 22:37
Mila:
Pewnie tak.
Liczby zespolone opanowałeś?
23 lip 23:55
Saizou :
mam lenia, a muszę się zabrać za coś.... może jutro......eh nie, zapomniałem ze mi prąd
zabierają od 8−16, bo coś naprawiają
24 lip 00:03
Mila:
To pracuj bez komputera. Kartka i długopis najlepsi przyjaciele zadań.
24 lip 00:19
Saizou : nie... bo nic nie umiem jeszcze
24 lip 00:37
Janek191:
Vax przeżywa swoją porażkę
24 lip 06:50
Kacper: Jaką porażkę?
24 lip 08:23
Janek191:
W tym roku nie znalazł się wśród nagrodzonych i wyróżnionych w Olimpiadzie
Matematycznej. Ale być finalistą to już duży sukces
25 lip 11:41
Saizou :
ale ma jeszcze na to rok, nie ?
w 3 klasie

(z resztą już w pierwszej LO był, a to większy sukces xd )
25 lip 11:45
25 lip 11:53
zombi: Saizou widać, że ci się nudzi

ja postanowiłem sobie, że nie będę robił żadnych zadań
maturalnych, złe wspomnienia wracają
25 lip 11:55
Saizou :
a no trochę, zacząłem oglądać wykłady z PWr
25 lip 20:37
Saizou : a za zadanko number one nikt się nie weźmie
26 lip 23:06
avi:
Zad1 Odpowiedzi:
| | 4√3 | |
1a/ a= |
| r , α=60o − miara kąta ostrego rombu |
| | 3 | |
d
1=a, d
2=a
√3
26 lip 23:54