matura czerwiec
claudia: W urnie jest dziesięć kul 4 białe,3 czarne,2 zielone i 1 niebieska.Losujemy jednocześnie trzy
kule z
urny.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym,ze wśród wylosowanych kul nie ma
kul w tym samym kolorze.Wynik przedstaw w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego .
22 lip 23:25
Kacper: Ja bym robił przez zdarzenie przeciwne
22 lip 23:26
Mila:
n=4+3+2+1=10 − liczba kul
Sprzyające zdarzenia :
(BCZ)(BCN)(BZN)(CZN)
wylosujesz kulę bialą, kulę czarną ,kulę zieloną,
...
itd
A− wylosowano 3 kule różnych kolorów.
|A|=4*3*2+4*3*1+4*2*1+3*2*1=24+12+8+6=50
22 lip 23:44