z parametrem
maja: Mogę prosić o pomoc?
Zbadaj liczbę rozwiązań równania |4x−6| −4x = 5m−1 w zależności od parametru m.
22 lip 22:07
Hajtowy:
x ∊ (−oo ; 1,5)
x ∊ <1,5 ; +oo)
Rozważ w dwóch przedziałach
22 lip 22:09
maja: dlaczego tak?
22 lip 22:11
Hajtowy: Tzn. czego tu nie rozumiesz? "dlaczego tak" a nie inaczej?
Dlaczego matematyka jest taka wredna czy dlaczego nikt matematyki się uczyć nie chce a później
jest płacz i zgrzytanie zębów?
22 lip 22:15
maja: nie.. chodziło mi po prostu o to dlaczego akurat takie przedziały? skąd się one wzieły wgl?
22 lip 22:23
Mila:

Maja, a jak chcesz inaczej?
Ja rozwiązałabym graficznie.
| | 3 | |
|4x−6|=4x−6 dla 4x−6≥0, czyli dla x≥ |
| ( z definicji wartości bezwzględnej) |
| | 2 | |
wtedy f(x)=4x−6−4x
f(x)=−6 funkcja stała.
Wtedy f(x)=−4x+6−4x
f(x)=−8x+6
y=5m−1 funkcja stała
a) 5m−1<−6 brak rozwiązań⇔
5m<−5
m<−1
===
b) 5m−1=−6 nieskończenie wiele rozwiązań
m=−1
====
c) 5m−1>−6 jedno rozwiązanie
m>−1
==============
22 lip 22:32
maja: teraz rozumiem, dzięki
22 lip 22:39
Mila:
22 lip 22:51