nierownosci z wartoscia bezwzgledna
gad: nierownosci z wartoscia bezwzgledna : prosze o wyjasnienie krok po kroku bo juz mecze sie z tym
z 2h i nie moge tego rozgryzc
22 lip 18:38
Mila:
To napisz jak rozwiązujesz?
22 lip 18:56
sushi_ gg6397228:
i wykończyłaś Gad'a, teraz przepisuje to już ponad 1h
22 lip 19:31
gad: http://www.tinypic.pl/m8uafcut8qy0 probowalem na wiele sposobow to wydaje mi sie jest najbardziej prawdopodobne odpowiedzi
podkreslone pojawiaja sie w odpowiedziach ale nie wiem w jakich dac przedzialach ani nic to
jest dla mnie cos nowego
22 lip 19:55
gad: przepraszam ze tak dlugo mila ale musialem zalatwic cos naprawde waznego
22 lip 19:55
sushi_ gg6397228:
zapisz tutaj, a nie linkiem
22 lip 20:02
gad: przeciez tu umre jak bede tak pisal
22 lip 20:04
sushi_ gg6397228:
to trzeba potem kopiować np do worda (ze jak cos sie sp... to bedzie odzysk)
zapisac pierwsza linijkę, potem wkleić i cos zmienic
22 lip 20:05
gad: D = R\ {−2}
x∊(−
∞−2)
−x−2x−4 > 0
−4/3 > x (jest w odp)
x∊(−2;
∞)
x−2x−4>0
−x − 4>0
x< −4
22 lip 20:11
Mila:
D:
x≠−2
Rozważamy nierówność w przedziałach:
1)
|x|=x dla x≥0 wtedy mamy nierówność:
| x | |
| >2 dla x≥0 mianownik dodatni ,mogę pomnożyć obie strony nierówności bez zmiany |
| x+2 | |
kierunku nierówności:
x>2*(x+2) i
x≥0
x>2x+2
−x>2 /*(−1)
x<−2 przedział nie należy do dziedziny ( ma być x≥0)
2)
x<0
wtedy: |x|=−x
(−3x−4)*(x+2)>0 parabola skierowana w dół
============
22 lip 20:13
gad: D = R\{0}
x∊(−
∞;0)
−x+1>0
x<1
x∊(0;
∞)
x>1 (jest w odpowiedziach)
22 lip 20:16
Mila:
2)
a) Napisz dziedzinę
b) |1−x|≥0 dla x∊R⇒ułamek ma wartość ujemną dla x<0
odp.
x<0 ⇔x∊(−∞,0)
3) Zastanów się czy taki warunek może zachodzić.
22 lip 20:17
Mila:
w (b) masz inny kierunek nierówności o godzinie 18:38
22 lip 20:19
Mila:
20:11, źle.
22 lip 20:20
gad: o boze dzieki mila za wytlumaczenie zrobie drugie to tu wrzuce na sprawdzenie
22 lip 20:33
5-latek: Gadzie wypadoloby napisac Mila z duzej litery
22 lip 20:48
5-latek: I co wymysliles do c?
Kiedy ta nierownosc bedzie spelniona ?
(podpowiedz . czy wartosc bezwzgledna moze byc ujemna ?)
22 lip 20:52
gad: spojzcie na to:
D=R\{0}
x(1 − x) < 0 (ramiona w dol)
x∊(1;
∞) − zle ale nie wiem dlaczego
x(−1+x) < 0
x∊(−
∞;0) − dobre jedyne rozw
o co chodzi z tamtym 1 przedzialem
22 lip 21:29
gad: cholera 2 przedzial zle zrobilem i tez wychodzi zle powinno byc 0;1 bo ramiona do gory a
mniejsze od zera
22 lip 21:33
pigor: ..., cóż, tu schematyczne podejście tylko utrudnia
rozwiązanie, dlatego może spojrzysz na te przykłady
np. tak:
b) | 1−x |x < 0 ⇔ 1−x≠ 0 i x< 0 ⇔ x≠1 i x< 0 ⇔ x < 0 ⇔ x∊R− ;
−−−−−−−−−−−−−−
c) |2x −1| ≤ 0 ⇔ |2x −1|< 0 v |2x −1|= 0 ⇔ x∊∅ v 2x −1=0 ⇔
⇔ 2x = 1 ⇔ x=2 .
22 lip 21:48
Mila:
W zadaniu (2)
Licznik |1−x|≥0 dla x∊R z definicji wartości bezwzględnej,
Ponieważ ułamek ma wartość zero dla |1−x|=0, czyli dla x=1 to
|1−x|>0 dla x∊R\{1}
W takim razie cały ułamek ma wartość ujemną dla x<0. I nic nie trzeba już liczyć
II sposób do zadania (2)
[N===============]]
a) Jeśli tego nie rozumiesz to rozwiązujesz w przedziałach:
|1−x|=|x−1| zapisujemy dla wygody
|x−1|=x−1 dla x−1≥0, czyli x≥1
wtedy masz nierówność:
(x−1)*x<0 i x≥1⇔brak rozwiązań
b) x<1
(1−x)*x<0 parabola skierowana w dół
(x<0 lub x >1 ) i x<1⇔
x<0
========
22 lip 21:50
gad: dzieki za ta podpowiedz , trudne to bardzo
22 lip 21:54
5-latek:

ma byc dla x>0 a nie x≥0 bo dla x=0 masz niedozwolone dzielenie przez 0
x(1−x)=x−x
2 i masz wykres tej funkcji
22 lip 21:59
gad: | | 2 | |
w przykladzie | |
| − 1| ≤ 0 najpierw rozpatrywac wartosc bezwzgledna z xa a pozniej |
| | |x| | |
ogolna wartosc bezwzgledna , bo robie klasycznie i nie idzie za dobrze
22 lip 22:56
Mila:
Nie idzie, bo nie zauważyłeś, że lewa strona może byc tylko równa zero.( ujemna nie może być)
| | 2 | |
| |
| −1|=0 (ma być w mianowniku |x| ?, bo przedtem nie było) |
| | |x| | |
Teraz rozwiąż.
22 lip 23:15
gad: tak ma byc w mianowniku | |
22 lip 23:18
gad: D=R\{0}
dla x≥0 :
x(2−x) = 0
x ≠ 0 , x = 2
dla x<0
(2+x)(−x) = 0
x≠0 x = −2
22 lip 23:38
gad: dobrze?
22 lip 23:41
Kacper: Trochę za dużo pisania. Tutaj przypadki można pominąć
22 lip 23:42
gad: lepiej zeby wszystko bylo widac przynajmniej dla mnie
22 lip 23:43
gad: | | 2 | |
| |
| − 1| < 3 , da sie cos zauwazyc? mi sie wydaje ze bedzie to mniejszy od trzech ale |
| | |x| | |
wiekszy od zera
22 lip 23:47
Kacper: To rozwiązujesz równanie czy nierówność? Bo to trochę inne rzeczy.
22 lip 23:49
Mila:
1) x≠0
|U{2}{|x|−1|=0⇔
|x|=2
x=2 lub x=−2
========
2) Z definicji:
|a|<3⇔
−3<a<3
| | 2 | | 2 | |
( |
| >−2 /*|x|) i ( |
| <4 /*|x|) |
| | |x| | | |x| | |
dokończ
22 lip 23:56
pigor: ..., np. to, że
| 2|x| −1|< 3 ⇔ −3< 2|x| −1< 3 /+1 i (*) x≠0 ⇒
⇒ −2< 2|x| < 4 /:2 ⇔ −1< 1|x| < 2 ⇔ 12< |x|< −1 ⇒
⇒ x∊∅ −nie istnieją x∊R spełniające daną nierówność.
23 lip 00:08
gad: 2>−2|x|
1>−|x|
−1<|x| sprzecznosc
2<4|x|
1/2<|X|
−1/2>x>1/2
jakbys to zrobila bez tego //+1 bo ja np nigdy bym tego nie zauwazyl
23 lip 00:11
J:
Nierówność: 2 > −2IxI jest spełniona dla każdego x
Dlaczego napisałeś: −1 < IxI sprzeczność ? ... przecież to jest zawsze prawdą .
23 lip 14:14
Mila:
| | 2 | | 2 | |
( |
| >−2 ) i ( |
| <4 /*|x|)⇔ |
| | |x| | | |x| | |
(x∊R\{0}) i ( 2<4|x| /:4)⇔
| | 1 | | 1 | |
(x∊R\{0}) i (x<− |
| lub x> |
| )⇔ |
| | 2 | | 2 | |
====================
23 lip 19:52