zagadka
Mateusz: siemka
znalazłem takie zadanko ostatnio:
http://www.czytadelko.pl/zagadka/1961
i ni jak nie potrafie tego rozgryźć łazi to za mną już kilka dni...
jeśli link nie działa to jest tam takie coś:
11*11=4
22*22=16
33*33= ?
w odpowiedzi jest ze 33*33=36
no nie potrafie dojśc jak
11*11=121 doszedłem że 1+2+1=4
22*22=484 4+8+4=16
a 33*33 mi tu nie pasuje bo to 1089 co po zsumowaniu jak wyzej da 18 a nie 36...
ogarnia ktoś tę zagadkę i byłby w stanie mi to wytłumaczyć?
22 lip 18:18
dyzio: a nie prościej
(1 + 1 + 1 + 1) * 1 = 4
(2 + 2 + 2 + 2) * 2 = 16
(3 + 3 + 3 + 3) * 3 = 36
Ja bym to tak rozwiązał
22 lip 18:56
AS: Pierwsza linijka: 11*11 = x
Druga linijka: 2*11*2*11 = 4*x = 16 => x = 4
Trzecia linijka: 3*3*11*11 = 9*x = 9*4 = 36 , zgadza się?
22 lip 19:09
WueR:
(1+1)*(1+1) = 4
(2+2)*(2+2) = 16
(3+3)*(3+3) = 36
22 lip 19:13
Mateusz: dzieki wielkie
22 lip 21:06