logarytmy
tyu:

W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny których
współrzędne spełniają poniższe warunki:
równianie log
1/4(x
2+y
2)≥−1
wiem, ze w tym zadanie są dwa równania okręgu
| | 1 | |
pierwsze to log1/4(x2+y2)≥log1/4 |
| −1 |
| | 4 | |
czyli x
2+y
2=4
S(0,0) r=2
ale jak rozwiązać dziedzinę x
2+y
2>0

w Tablicach jest napisane, że r>0 a tu r=0
odpowiedź graficzna jak na rysunku. Nie wiem jak "obliczyć", że pole czerwonego okręgu jest
puste
22 lip 17:53
WueR:
Czy suma dwoch liczb podniesionych do kwadratu moze byc ujemna?
22 lip 18:06
tyu: nie. Ale dlaczego r nie może być równe zero.
22 lip 18:08
tyu: rozumiem Twoje pytanie. Ale jak rozwiązać zadanie.
22 lip 18:09
WueR:
Jakie r? Chyba rozwazamy teraz, ktore liczby spelniaja nierownosc x2+y2>0? Czy para (0,0)
spelnia ja?
22 lip 18:10
tyu: chyba nie. bo 0+0=0
a 0>0 to fałsz
22 lip 18:15
WueR:
No a dowolne inne pary (x,y)?
22 lip 18:31
tyu: dowolne inne pary spełniają nierówność
22 lip 18:45
WueR:
Wiec jaka jest dziedzina?
22 lip 18:49
tyu: x∊R−{0}
22 lip 18:51
tyu: czyli dlatego jest ten mały czerwony okrąg
22 lip 18:51
tyu: dzięki za pomoc.
22 lip 21:25