Bryły
Blue: Podstawą ostrosłupa jest trojkat rownoboczny o boku dlugosci 4. Dwie sciany boczne tego
ostorslupa sa prostopadle do plaszczyzny podstawy a trzecia tworzy z plaszczyzna podstawy kat
o mierze 60 stopni. oblicz objetosc i pole calkowite ostroslupa.
Objętość mi dobrze wyszła: 8
√3, ale pole powierzchni mi wyszło 8
√10+12+4
√3, co jest źle,
na pewno źle liczę te pola ścian bocznych ... mógłby ktoś jakoś to objaśnić, może narysować?

Z góry dzięki za odp.
22 lip 14:42
o nie:

Piękny ?

wychodzą krawędzie 4 przy podstawie, 8 na pochylonej płaszczyźnie i 4
√3 na prostopadłej do
podstawy.
Pc to trójkąty (4,4,4),(4,8,8) i 2* (4,8,4
√3), można liczyć wzorem herona, jest spoko wbrew
pozorom
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V to |
| Pp*h czyli |
| *42√3* |
| *4√3 czyli 8? |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
22 lip 15:03
Blue: w odpowiedziach objętość jest podana taka, jak mi wyszła
22 lip 16:03
Kacper:

h=2
√3
√3*2
√3=H
H=6
22 lip 16:19
Kacper: Teraz pole
Na pole składają się dwie identyczne ściany każda ma pole 12, razem 24.
Podstawa ma pole 4
√3.
Zostaje ostatnia ściana. Liczymy wysokość tej ściany.
| | h | | h | | 2√3 | |
cos60= |
| ⇒hb= |
| = |
| =4√3 |
| | hb | | cos60 | | 12 | |
Pole wynosi:
Ostatecznie:
P
c=24+12
√3=12(2+
√3)
22 lip 16:24
o nie: przepraszam, przyjąłem ten kąt w kompletnie złym miejscu i bardzo zamieszałem
22 lip 16:34
Blue: Kacper a więc to tak wygląda − ja myślałam, ze wysokość ostrosłupa to jednocześnie wysokość
tej jednej ze ścian bocznych... Dzięki za pomoc
22 lip 22:43
Kacper: To tak jakbyś wycięła kawałek rogu pokoju
22 lip 23:28