Matura 2014 czerwiec sprawdzenie wyniku
Marek: Zadanie 9
Reszta z dzielenia wielomianu W(x)=6x3+(m+4)x2−2x−1 przez dwumian x−m jest równa 8.Oblicz
wartość m oraz pierwiastki tego wielomianu
Odp.
m=1
x1=1/3
x2−1/2
x3=−1
22 lip 13:46
Piotr 10: Krótkie sprawdzenie, jeśli m=1 to
W(x) = 6x
3+5x
2 − 2x − 1
| 1 | | 1 | | 2 + 3 − 6 | | −5 | |
| + |
| + −1 = |
| ≠ |
| |
| 3 | | 2 | | 6 | | 6 | |
Licz jeszcze raz.
22 lip 13:51
ICSP:
kolega zgubił po prostu znak =
Reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian x − a jest równa b wtedy :
w(a) = b
U ciebie : w(m) = 8
22 lip 13:54
ICSP: | | 1 | | 1 | |
m = 1 , x1 = −1 , x2 = − |
| , x3 = |
| |
| | 3 | | 2 | |
22 lip 13:56
Marek: Całe zadanie jest źle ? Bo zapomniałem dopisać − przy x1
x1= − 1/3
x2=1/2
x3=−1
22 lip 13:57
Marek: Aby nie robić nie potrzebnego spamu,dodaje kolejne zadanie do sprawdzenia
W urnie jest dziesięć kul 4 białe,3 czarne,2 zielone i 1 niebieska.Losujemy jednocześnie trzy
kule z
urny.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym,ze wśród wylosowanych kul nie ma
kul w tym samym kolorze.Wynik przedstaw w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego .
Wyszło mi
A=70
Q=120
P(A)=70/120=7/12
22 lip 14:34
daras: masz dobrze
22 lip 14:40
J:
| | 5 | |
Ja bym typował wynik: P(A) = |
| |
| | 12 | |
22 lip 14:53
pigor: ... ja też, bo |A|= 4*3*2 + 4*3*1 + 4*2*1 + 3*2*1= 24+12+8+6= 50 . ...
22 lip 15:07
J: Dokładnie..
22 lip 15:10
daras: pisałem nt 1 zadania
22 lip 15:27
Marek: Czyli jak ?
22 lip 15:27
pigor: | | |A| | | 50 | | 5 | |
... , ano tak : P{A}= |
| = |
| = |
| ... i tyle . |
| | |Ω| | | 120 | | 12 | |
22 lip 15:38
pigor: ..., oczywiście P(A)= ...
22 lip 15:47
claudia: pigor możesz rozpisać to szczegółowo bo w szkole miałam już prawdopodobieństwo ale już
zapomniałam prawie całkowicie ?
22 lip 17:44
claudia: 
albo ktoś inny ?
22 lip 22:58
Kacper: To jesteś Marek czy Claudia?
22 lip 23:27
J:
Losujemy 3 kule, kazda innego koloru:
Mogą zajść 4 przypadki: (BCZ) (BCN) (BZN) (CZN)
| | | | | | | |
Dla (BCZ) mamy: | * | * | = 4*3*2 = 24 |
| | | | |
| | | | | | | |
Dla (BCN) mamy: | * | * | = 4*3*1 = 12 |
| | | | |
analogicznie do pozostałych dwóch przypadków, zatem:
| | 50 | | 5 | |
IAI = 24 + 12 + 8 + 6 = 50 , stąd: P(A) = |
| = |
| |
| | 120 | | 12 | |
23 lip 10:19