wariacje
Ania: Rozwiąż równanie:
Uzasadniając, że znalazłeś wszystkie rozwiązania.
Bardzo proszę o wytłumaczenie od początku do końca.
Z góry dziękuję!
22 lip 13:19
Kacper: Znasz symbol silni?
22 lip 13:34
Saizou :
nawet dużo nie trzeba liczyć, wystarczy sprawdzić 5 liczb

bo silnia istnieje z liczb całkowitych nieujemnych (0,1,2,....)
a skoro (6−n)! to
6−n≥0
n≤6 (z założenia mamy że n≥0)
oraz 2n−3≥0
n≥1,5
czyli wystarczy sprawdzić liczby n∊{2,3,4,5,6}
Uwaga tutaj w mianowniku może być 0, bo 0!=1
wiec do dzieła xd
i bez liczenia
22 lip 13:37
o nie: jak to tylko całkowite nieujemne, funkcje gamma eulera płaczą zapomniane w kącie w tym momencie
22 lip 13:45
Saizou :
uważam że to jednak nie taki poziom
22 lip 13:50
Ania: Na oko widać, że 3. Chodziło mi o to, czy jest jakiś, 'ładniejszy sposób rozwiązania tego' jak
wielomiany trzeciego stopnia. No i, że na końcu wyjdzie coś 'ładnego jak n=[wynik].
Tak czy siak, dzięki za pomoc.
22 lip 13:50
o nie: Jest łatwiejszy z wielomianami:
| (2n)!(2n−1)(2n−2)(2n−3) | | 6! | |
| = |
| |
| (2n)! | | (6−n)! | |
(2n−1)(2n−2)(2n−3)(6−n)! = 6!
(2n−1)(2n−2)(2n−3)(6−n)! = 720
(2n−1)(2n−2)(2n−3)*∫
0∞ x
5−ne
−xdx = 720
teraz tylko machnąć całkę przez części i masz odpowiedź, mam nadzieję że nie sknociłem za
bardzo, jeśli tak to przepraszam
22 lip 14:03
Ania: całki są przepiękne!
22 lip 14:09
daras: zwłaszcza jak sie do czegoś przydają
22 lip 14:13
daras: ale jak to są wariacje, to może rachunkiem wariacyjnym będzie ładniej ?
22 lip 14:19
o nie: że niby
( 2n ) ( 6 )
( 3 ) * 3! = n! ( n ) ?
jak wy robicie takie piękne symbole Newtona

22 lip 14:24
Saizou :
oczywiście bez przerw
22 lip 14:27
o nie: ahh dziękuję, moje wyszukiwanie informacji leży najwyraźniej
Saizou dotarło do mnie że nie wiem jak bym tą całke zrobił, bo jakby to było x
5, to 5
razy przez
części aż zostanie samo e
−x, ale tutaj trzeba by całkować przez części w nieskończoność,
jak to sie powinno zrobić ?
btw prawie trafiłem z kolorem
22 lip 14:32
Saizou :
o nie nie odpowiem ci na to pytanie, bo dopiero zaczynam studia matematyczne, za kilka lat
ci powiem
22 lip 14:36
o nie: będę czekał . . . .
22 lip 14:39