Obliczanie granicy
Fredzia: Obliczyć granicę.
limx→5(x2−5x+10)/(x2−10x+25)
8 lis 19:35
rogal: ta granica wyszła 0 , ponieważ 100 = 0
8 lis 20:08
Fredzia: | | liczba | |
Z tego, co wiem, jak wychodzi |
| , to należy policzyć granice jednostronne i sobie z |
| | 0 | |
tym nie mogę dać rady. Wszystkie granice obliczam bez większych problemów, a z tą nie mogę
sobie poradzić. W odpowiedziach jest
∞.
8 lis 20:37
Nikka: a czy jeśli x→5 to nie wystarczy pod x podstawić 5 i granica wyjdzie równa 0
8 lis 20:43
Fredzia: Nie. Przecież nie wolno dzielić przez 0.
Trzeba obliczyć granice jednostronne.
| | x2−5x+10 | | 10 | |
limx→5− |
| =[ |
| ]= +∞ |
| | x2−10x+25 | | 0+ | |
| | x2−5x+10 | | 10 | |
limx→5+ |
| =[ |
| ]= +∞ |
| | x2−10x+25 | | 0+ | |
Jako, że granice jednostronne są sobie równe to lim
x→5 istnieje i jest im równa.
8 lis 20:49
Nikka: masz rację, nie zauważyłam znaku dzielenia
8 lis 20:55