wartosc bezwzgledna 1 zadanie
gad: prosze o pomoc z jednym zadaniem robie je tak ale i tak wychodza bzdury wartosc dobra ale
przedzialy zle
| 2 | | 1 | |
| ≥ |
| // *(|x − 4|) |
| |x − 4| | | |2x + 8| | |
| | |x − 4| | |
2 ≥ |
| //*(|2x + 8|) |
| | |2x + 8|| | |
2|2x + 8| ≥ |x − 4|
1przyp: 4x+16 ≥ x − 4
3x ≥ −20
x ≥ − 20/3
2przyp. −4x −16 ≤ x − 4
−5x ≤ 12
x ≥ −12/5
22 lip 08:19
Patronus:
Przypadków powinno byc 3:
A: x∊(−
∞;−4>
B: x∊(−4;4>
C: x∊(4;
∞)
I teraz dla A:
dla B:
dla C:
Przed rozpoczęciem policz jeszcze dziedzinę i sprawdź czy rozwiązania mieszczą się w danym
zbiorze.
22 lip 08:52
J:
Po pierwsze założenia: x − 4 ≠ 0 i 2x + 8 ≠ 0
Potem rozwiązuj nierówność: I4x + 16I − Ix − 4I ≥ 0 w przedziałach.
22 lip 08:55
gad: ok a powiedz mi od czego to zalezy ile przypadkow trzeba rozpatrzec , co o tym mowi . bo w
nastepnych przykladacch juz bym chcial to wiedziec
22 lip 09:01
J:
Rozpatrujesz w przedziałach, dla których liczby pod wartością bezwzględną zmieniają znak.
Np:
Dla x ∞ (−∞,−4) : I x − 4 I = − (x − 4) = − x + 4 , bo w tym przedziale : x − 4 < 0
I4x + 16I = − (4x + 16) = −4x − 16 , bo w tym przedziale: 4x + 16 <
0
i w tym przedziale rozwiązujesz nierówność: −4x − 16 − (−x +4) ≥ 0
22 lip 09:09
gad: ok jeszcze jedno pytanie gdybym mial zamiast tego znaku (≥) ten (>) to tak samo rozpatrywalbym
dla A: x∊(−∞;−4> B: x∊(−4;4> C: x∊(4;∞) czy wszystkie nawiasy bylby wtenczas otwarte?
22 lip 09:11
gad: a zobaczmy na 1 przypadek jezeli podstawiam (−∞;−4> i podstawie ostatnia wartosc −4 to
wyrazenie 4x−16 bedzie rowne zero , to jest 100% dobrze? bo nie chce zrobic bledu w
przyszlosci
22 lip 09:18
J:
Tak jak napisałeś .... przedziały domknięte. Ja zostawiłem otwarty, bo liczba x = − 4 została
wykluczona poprzez założenia ( gdyż wyrażenie: I x − 4I jest w mianowniku, więc musi być ≠ 0 )
22 lip 09:21
gad: FAKT to wszystko wyjasnia nie zczailem ze dziedzina redukuje ta opcje super dzieki chlopaki za
odpowiedzi pewnie by mi jeszcze z 2 h zeszlo gdyby nie wy
22 lip 09:24
J:
W tym zadaniu wykluczamy liczbę − 4 , bo dla x = − 4 wyrażenie: I2x+8I = 0 , a nie może być
zerem.
22 lip 09:25
J:
Oczywiście w poście 09:21 ... powinno być: dla x = − 4: I 2x + 8 I = 0
22 lip 09:26
gad: mistrzuniu takie banaly ze wszyscy sie domysla

nawet jak zrobisz blad
22 lip 09:29
gad: rozwiazalem wyszlo:
A: x∊(−∞;−4>: x ≤ −20/3
B: x∊(−4;4> : x ≥ −12/5
C: x∊(4;∞) : x ≥ −20/3 D= R−{−4,4}
odpowiedzi sie zgadzaja gdybym nie bral pod uwagę przedzialu C czyli :
(−∞;−20/3>u<−12/5;4)u(4;∞)
dlaczego?
22 lip 10:17
J:
Przecież rozwiązaniem przypadku C jest: x ∊ (4,+∞)
22 lip 10:25
gad: okay juz chyba ogarniam ocb
22 lip 10:32