matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem z potęgami.
Fabianistka:
Witam
Rozwiązuję ten przykład już któryś raz z kolei i nie wiem gdzie popełniam błąd.
1
*5
1/3
*4
1/5
2
=
(675
1/12
*3
1/4
*2
0,3
)
−2
2
−1
*5
1/3
*2
2/5
=
(5
1/3
*3
1/4
*2
3/10
)
−2
5
1/3
*2
−3/5
5
1/3
=
=
5
−2/3
*3
−1/2
*2
−3/5
5
−2/3
*3
−1/2
*
5
= 3
1/2
* 5
3
−1/2
a w odpowiedziach mam : 3*5
2/3
gdzie robię błąd?
21 lip 22:09
Eta:
675=3
3
*5
2
mianownik przechodzi do licznika z potęgą
+2
Licznik : 2
−1
*5
1/3
*2
2/5
*(3
3
*5
2
)
1/6
*3
1/2
*2
3/5
= =2
0
*5
2/3
*3
1
=3*5
2/3
21 lip 23:02