zadania
Eta: wakacyjne rozrywki z matematyką dla
przyszłych maturzystów!
zad1/ Rozwiąż równanie
(x+1)
2015+(x+1)
2014*(x−1)+(x+1)
2013*(x−1)
2+..... +(x−1)
2015=0
zad 2/
Iloczyn pierwiastka równania kwadratowego :
ax2+ax+b=0
i pierwiastka równania kwadratowego :
ax2+bx+b=0 jest równy
1
Wyznacz pierwiastki tych równań.
zad 3/
Rozwiąż układ równań:
x
2+y
2−4|x−y|+7=0
xy= −2
21 lip 21:26
Hugo: 
napewno
21 lip 21:29
Eta:
21 lip 21:30
Mario: Hehe dobrze ze mam to za soba
21 lip 21:34
Eta:
No to masz farta
21 lip 21:37
Hugo: skasowano mi posta
21 lip 21:40
Eta:
21 lip 21:41
Hugo: x
2 + y
2 −4|x−y|+7=0
| | 2 | | 2 | |
x2 + (− |
| )2 −4|x−(− |
| )2|+7=0 |
| | x | | x | |
dla x>0
| | 4 | | 8 | |
x2 + |
| −4x+ |
| +7=0 /*x2 |
| | x2 | | x | |
x
4 + 4 −4x
3+8x+7x
2=0
x
4 −4x
3+7x
2+8x+ 4=0
w(2)=16−32+28+16+4=16
w(−2)=16+32+28−16+4=64
w(4)=256−256+112+32+4 =/=0
w(−4)=256+256....
21 lip 22:04
21 lip 22:08
Maturzysta Stefan:
| ⎧ | x2 + y2 − 4|x − y| + 7 = 0 | |
| ⎩ | xy = −2 |
|
Niech najpierw x − y ≥ 0.
Załóżmy, że x ≠ 0 (dla x = 0 mamy sprzeczność 0 = −2)
| ⎧ | x2 + y2 − 4x + 4y + 7 = 0 | |
| ⎩ | y = − 2x |
|
| | 4 | | 8 | |
x2 + |
| − 4x − |
| + 7 = 0 / * x2 |
| | x2 | | x | |
x
4 − 4x
3 + 7x
2 − 8x + 4 = 0
Np. x = 1 jest pierwiastkiem tego równania
(x − 1)(x
3 − 3x
2 + 4x − 4) = 0
Kolejny pierwiastek x = 2
(x − 1)(x − 2)(x
2 − x + 2) = 0 Δ < 0 więc więcej rozłożyć nie możemy
x = 1 lub x = 2 wówczas y = −2 lub y = −1
Zatem dla x ≥ y mamy pary (1,−2) oraz (2,−1)
Niech teraz x < y
| ⎧ | x2 + y2 + 4x − 4y + 7 = 0 | |
| ⎩ | y = − 2x |
|
| | 4 | | 8 | |
x2 + |
| + 4x + |
| + 7 = 0 / * x2 |
| | x2 | | x | |
x
4 + 4x
3 + 7x
2 + 8x + 4 = 0
Postępując podobnie:
(x + 1)(x + 2)(x
2 + 2x + 2) = 0
x = −1 lub x = −2 ⇒ y = 2 lub y = 1
Spodziewany przypadek, ponieważ funkcje są symetryczne tzn.
f(x,y) = x
2 + y
2 − 4|x − y| + 7 = y
2 + x
2 − 4|y − x| + 7 = f(y,x) oraz
g(x,y) = xy + 2 = yx + 2 = g(y,x)
Więc jeśli para (x
0,y
0) jest rozwiązaniem to również (y
0,x
0)
Odp:
21 lip 22:12
jakubs:
21 lip 22:16
Hugo: zad 2 ciekawe

Iloczyn pierwiastka równania kwadratowego : ax
2+ax+b=0
i pierwiastka równania kwadratowego : ax
2+bx+b=0 jest równy 1
Wyznacz pierwiastki tych równań.
równanie kwadratowe... delta !
ax
2+ax+b=0
ax
2+bx+b=0
Skoro pierwiastka to jest 1 miejsce zerowe
b=4a
a to mi jakoś dziwnie przypomina pewien wzór na q i wnioskuje że miejsca zerowe to 1 i 1
21 lip 22:17
Hugo: Hugo jak zwykle w tyle
21 lip 22:18
Mila:
x≠0 i y≠0
Hugo, sposobem!
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x2+ |
| =(x+ |
| )2−2*x* |
| =|x+ |
| |2−4 |
| | x2 | | x | | x | | x | |
teraz podstawienie :
21 lip 22:19
Eta:
@
Maturzysty Stefana , ale czy "maturzysty"?

x≠0 i y≠0 wynika już z drugiego równania
Czekam na jeszcze inny sposób rozwiązania ( nieco prostszy)
21 lip 22:20
Eta:
Ejj
Mila 
( jesteś maturzystką?
21 lip 22:21
Mila:
To tylko podpowiedź, bo Hugo ładnie zaczął.
21 lip 22:22
Saizou :
mogę ja?
21 lip 22:23
21 lip 22:28
Hugo: ; / smutno mi szczerze... chcialbym zebyście byli chodź raz dumni z Huga, by was mógl zaciąć.
21 lip 22:29
Godzio:
A mi taki pomysł chodzi po głowie:
x2+y2−4|x−y|+7=0
xy = − 2
(x − y)2 + 2xy − 4|x − y| + 7= 0
|x − y|2 − 4|x − y| + 3 = 0
|x − y| = t
21 lip 22:29
Saizou :
Godzio miałem taki sam pomysł
21 lip 22:31
Godzio:
Saizou, gdzie w końcu się wybrałeś, jeśli można wiedzieć

?
21 lip 22:32
Saizou :
Godzio, ostatecznie padł wybór na PWr xd
21 lip 22:33
Hugo: Gondzio wytłumaczysz mi to? jak (x−y)2 zwinąłes pod wartość bzwgl? i jak mam rozumieć
|x − y| = t
21 lip 22:34
Godzio:
Super

Nie pożałujesz!
Ja jutro składam papiery ... na PWr
21 lip 22:34
Eta:
Ejjj
matematycy Godzio i
Saizou ( znów będziecie zdawać maturę?

Dla Was to "pikuś"
21 lip 22:34
Godzio:
(x − y)
2 = |x − y|
2
gdzie tu widzisz coś nieprawdziwego

?
| | ⎧ | x2 dla x ≥ 0 | |
| x2 = | ⎩ | x2 dla x < 0 |
|
| | ⎧ | x2 dla x ≥ 0 | |
| |x|2 = | ⎩ | (−x)2 dla x < 0 |
|
No, ale (−x)
2 = x
2 więc
| | ⎧ | x2 dla x ≥ 0 | |
| |x|2 = | ⎩ | x2 dla x < 0 |
|
Stąd |x|
2 = x
2
|x − y| = t − zwykłe podstawienie, otrzymujemy równanie
t
2 − 4t + 3 = 0
21 lip 22:36
Saizou :
Godzio to się spotkamy na uczelni
Eta a kto to wie, może się poprawi dla własnej satysfakcji
21 lip 22:37
Godzio:
Już nic nie piszę ...
21 lip 22:37
Eta:
A możesz
Godzio zapomnieć już o tym
t 
|x−y|
2−4|x−y|+3=0 ⇒ (|x−y|−1)(|x−y|−3)=0 ⇒ ..........
21 lip 22:39
Godzio:
Ja tam mogę, ale czy inni

?
21 lip 22:40
Hugo: |x − y|
2 − 4|x − y| + 3 = 0
⇔
|x − y| = t
czyli
|x − y|
2 = 4|x − y| − 3
|x − y| =
√4|x − y| − 3
i t=
√4|x − y| − 3?

prosze wyjaśnij
21 lip 22:41
Godzio:
Napisałem jak przeprowadzić, po co tak kombinujesz
21 lip 22:42
Godzio:
"przeprowadzić podstawienie" miało być
21 lip 22:42
Hugo: Eto ale tam była |x−y|
2−
4|x−y|+3=0
gdzie znika
4?
21 lip 22:43
Godzio:
Nie zniknęła!
21 lip 22:44
pigor: ..., Rozwiąż układ równań:
x2+y2−4|x−y|+7= 0 i xy= −2 /*(−2) ⇔
⇔ x
2+y
2−4|x−y|+7=0 i −2xy− 4=0] /+stronami ⇔ (x−y)
2−4|x−y|+3=0 i xy= −2 ⇔
⇔ (|x−y|=1 v |x−y|=3) i xy= −2 ⇔
⇔ (x−y=−1 i xy=−2)
v (x−y=1 i xy=−2)
v (x−y=−3 i xy=−2)
v (x−y=3 i xy=−2) ⇔
i mamy 4 w miarę proste układy równań z których 2 pierwsze sprzeczne
a z pozostałych dwóch 4 rozwiązania :
(x,y)∊{(−2,1), (−1,2), (2,−1), (1,−2)} ...
21 lip 22:44
Hugo: (x−y)
2−4|x−y|+3=0 i xy= −2
do
(|x−y|=1 v |x−y|=3) i xy= −2
jak tworzysz te |x−y|=1 v |x−y|=3?
21 lip 22:48
Eta:
Ooo

znowu
π.. maturzysta?
21 lip 22:48
jakubs: Wiecznie młody
21 lip 22:49
Hugo: wytłumaczcie prosze
21 lip 22:50
Eta:
Huguś
t2−4t+3=0 ⇒(t−1)(t−3)=0
21 lip 22:50
pigor: η nie krzycz na mnie, bo znasz chyba moje zdanie
najlepiej uczyć się na nie schematycznych rozwiązaniach ...
21 lip 22:51
Eta:
21 lip 22:51
Eta:
czyt. "gotowcach"
21 lip 22:52
Godzio:
Jest tak gorąco, że spać się nie da ...
21 lip 22:53
Eta:
No to dawaj ... z szuflady
pigorku zad.1
21 lip 22:53
Saizou : Eta a ty nie rozwiązujesz, przecież jeśli dobrze pamiętam to w tym roku 2 klasa, tak ?
21 lip 22:53
Hugo: rozumiem już, ale pisaliście średnio czytelnie .. heh dzięuje
21 lip 22:53
pigor: ... ,

"rozgryzając" je z każdej strony; radzi tak

wiecznie młody maturzysta
21 lip 22:53
Eta:
Tak,
Saizou tak

( ja czekam na gotowce, bo na nich najlepiej się uczyć od
mądrych ludzi
21 lip 22:55
Godzio:
Na początek przemnóżmy równanie przez ....
2 ?
21 lip 22:56
pigor: ...,1)
x∊{−1,1} w ...

pamięci; np grupując wyrazy(składniki) jednakowo odległe
od początku i końca lewej strony równania i podeprzeć odpowiednim komentarzem.
21 lip 23:00
Godzio:
pigor czy aby na pewno?
21 lip 23:02
Hugo: zad 1)
(x+1)
2015+(x+1)
2014*(x−1)+(x+1)
2013*(x−1)
2+..... +(x−1)
2015=0
| (x+1)2015 + (x−1)2015 | |
| =0  coś w tym guście moze? |
| 2 | |
21 lip 23:03
Eta:
21 lip 23:03
Godzio:
Równo odległe od 1 i −1 jest ....
0
21 lip 23:04
Eta:
pigor ?
21 lip 23:04
Eta:
Ejj Godzio .......... ciii....
21 lip 23:05
Hugo: wynik to nie zero

?
21 lip 23:07
Godzio:
21 lip 23:08
Godzio:
Hugo skąd takie rozwiązanie

?
21 lip 23:09
Eta:
21 lip 23:10
Eta:
Huguś
Masz rozwiązać, a nie zgadywać

( a może jeszcze inne są?
21 lip 23:11
Godzio:
Lecę spać, dobranoc!
21 lip 23:15
Eta:
Dobrej nocki
Godzio
21 lip 23:16
Saizou :
Miłych matematycznych snów (i nie tylko)
Godzio
a i gratulacje, bo jeszcze nie składałem ich chyba
21 lip 23:16
daras: @
Hugo zapamiętaj:
na pewno naprawdę piszemy rozdzielnie
21 lip 23:21
Eta:
A to dlatego,że mama
Hugusia jest polonistką
21 lip 23:22
Saizou :
albo zapamiętać jedno z tych wyrażeń, a drugie pisać odwrotnie xd
ja pamiętam na pewno, bo sobie mówię że: na pewno piszemy oddzielnie, na pewno xd
21 lip 23:23
pigor: .., tak przypuszczałem, bo to było z mojego ...

sufitu, tak na szybko
i jak widać niecelnie, a więc na dzisiaj wypada sobie odpuścić; dobranoc. ...
21 lip 23:31
Hugo: Eto −___________−
21 lip 23:47
Hugo: wracając do zadania

(x−1)
2015 to zawsze miejsce zerowe będzie 1 !
(x+1)
2015 to zawsze miejsce zerowe będzie −1 !
| | 1−1 | |
zatem |
| * n = 0  |
| | 2 | |
22 lip 00:59
Hugo: aczkolwiek to nie iloczyn ale każdy wie o co chodzi
22 lip 01:00
Damian: To jak z tym 1 bedzie ?
22 lip 13:10
Kacper: No właśnie macie pierwsze?

Hugo wstaw 1 i zobacz czy się zeruje
22 lip 13:34
pigor: ...,no to może np. tak :
(x+1)2015+(x+1)2014*(x−1)+(x+1)2013*(x−1)2+ ... +(x−1)2015=0 ⇔
| | (x+1)2016−(x−1)2016 | |
⇔ (...  dlaczego ?) |
| = 0 ⇔ |
| | x+1−(x−1) | |
| | (x+1)2016−(x−1)2016 | |
⇔ |
| = 0 ⇔ (x+1)2016−(x−1)2016= 0 ⇔ |
| | x+1−x+1 | |
⇔ (x+1)
2016 = (x−1)
2016 ⇔ |x+1| = |x−1| ⇔ x+1=x−1 v x+1= −x+1 ⇔
⇔ x∊∅ v 2x=0 ⇔
x=0 − szukane
rozwiązanie (pierwiastek) równania. ...
22 lip 15:24
pigor: ...., ano ...

dlatego, bo
an−an = (a−b) (an−1+an−2b+an−3b2+ ... +a2bn−3+abn−2+bn−1)
22 lip 15:28
Kacper: Może być
22 lip 15:54
pigor: ..., a więc miałem rację w poście o 23;00 ,. że powinny się zredukować
wyrazy (składniki jednakowo odległe od początku i końca po L−ewej stronie równania;
tylko ten upał i ... o jedno piwo za dużo ...
22 lip 16:03
WueR:
x∊∅?

Ale przeciez nic nie nalezy do zbioru pustego.
22 lip 16:16
Kacper: WueR a jak pisałeś w szkole?
22 lip 16:26
WueR:
Rownanie sprzeczne, stad brak rozwiazan.
22 lip 16:28
Kacper: Jak wakacje?
22 lip 16:30
WueR:
22 lip 16:32
Kacper: Ja poszukuje pracy z marnym skutkiem
22 lip 16:33
pigor: ... , ja wiem, że takiego zapisu niektórzy nie trawią, ale to jest tylko krótko
symbolicznie zapisane zdanie np. takie "nierówność (równanie itp.) sprzeczna(e)
i nie warto doszukiwać się w tym zapisie jakiegoś ...

dna ...
22 lip 18:14
pigor: ..., 2) iloczyn pierwiastka równania kwadratowego : ax2+ax+b=0
i pierwiastka równania kwadratowego: ax2+bx+b=0 jest równy 1.
Wyznacz pierwiastki tych równań.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... wychodzą mi rozwiązania
pierwszego 1 i drugiego 1, albo pierwszego −1 i drugiego −1,. ...;
22 lip 20:59
Lidka:
pigor to wówczas a=0 i b=0
błędne rozumowanie!
22 lip 22:42
Mila:
Rozwiązałam inaczej niż pigor, ale Eta mi pogroziła, to nie piszę, czekam na
rozwiązania
przyszłych maturzystów.
Kiedyś tam napiszę.
23 lip 00:02
pigor: ..., racja, w takim razie chyba nie bardzo
wiem o co chodzi z tymi rozwiązaniami tych równań.
23 lip 00:46
Kacper: Z moich rachunków wychodzą pierwiastki
| 1±√5 | | 1±√5 | |
| oraz − |
| jeśli a≠b |
| 2 | | 2 | |
ale nie wiem jak ładnie zapisać rozwiązanie
23 lip 09:40
Blue: | | x−1 | |
Czy w tym pierwszym to nie będzie tak, że to jest ciąg geometryczny i q = |
| i a1 = |
| | x+1 | |
(x+1)
2015
i teraz ze wzoru ogólnego liczę ilość wyrazów (wyszło 2016), następnie
podstawiam pod wzór na sumę, ale nie wiem, jak dalej to przekształcać ;c Czy dobrze myślę?
23 lip 11:56
Blue: | | 1 | |
a w tym drugim jeden pierwiastek wynosi − |
|  a drugi nie wiem , jak wyliczyć... |
| | 2 | |
23 lip 12:11
Blue: a nie nie, już mam : drugi pierwiastek to będzie −2

?

23 lip 12:12
Blue: W tym ostatnim wyszło mi x=1, y= −2, ale z tego co widzę, to musi wyjść więcej wyników
23 lip 12:23
Blue: kurcze, zawsze nie wiem, jak rozkładać jakie wielkie wielomiany xd
23 lip 12:31
Blue: Wyszło (x−1)(x3−3x2+4x−4) , a no tak i tego drugiego równania będzie 2 pierwiastek xd
23 lip 12:34
pigor: ..., 2) iloczyn pierwiastka równania kwadratowego
ax2+ax+b=0 i pierwiastka
równania kwadratowego
ax2+bx+b=0 jest równy 1.Wyznacz pierwiastki tych równań.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
masz rację; nie ma ...
η,no to może zainspiruję przyszłych maturzystów
np. takim rozwiązaniem, otóż z założenia (treści zadania)
a≠0 (są kwadratowe)
i istnieją pierwiastki x
1,x
2 takie, że
ax
12+ax
1+b=0 /*x
2 i ax
22+bx
2+b=0 /*x
1 i x
1x
2=1 ⇒
⇒ ax
1+a+bx
2=0 i ax
2+b+bx
1=0 /− stronami i x
1x
2=1 ⇒
⇒ (a−b)x
1+a−b+(b−a)x
2 /:(a−b)≠0 i x
1x
2=1 ⇔
⇔ x
1+1−x
2=0 i x
1x
2=1 i
a≠b≠0 ⇒ x
2= x
1+1 i
x12+x1−1=0, Δ=5 ⇒
⇒
x1= 12(−1±√5) i
x2= 12(−1±
√5)+1=
12(1±√5). ...
23 lip 12:38
Blue: ej to zadanie nie jest nawet takie złe, po prostu trzeba dużo policzyć ..

Czyli najpierw
| | −2 | | 2 | |
wyznaczam y= |
| , a potem podstawiam i raz liczę , że |x+ |
| |≥0, a raz, że |
| | x | | x | |
| | 2 | |
|x+ |
| |<0 i zmieniam znaki po opuszczeniu wartości bezwzględnej, następnie znajduje |
| | x | |
pierwiastki , dziele wielomiany i rozkładam je , tak aby znaleźć wszystkie pierwiastki i jest
, wszystko wychodzi
23 lip 12:41
Saizou :
Blue ale jeśli dzielisz przez x to sprawdź co się dzieje dla x=0
23 lip 12:53
23 lip 17:47
Blue: a no tak Mila, bo x nie może być równy 0
23 lip 20:53
Maciek: ok
3 mar 21:38
janek191:
Wykopaliska
3 mar 21:42
johny: kto jest dobry z logiki?
3 mar 22:32