Prosze o pomoc
ogien: sprawdź czy równość jest tożsamością trygonometryczną :
21 lip 20:55
mono:
A Ty jaki masz pomysł?
21 lip 20:57
Piotr 10: Tak na 'chama'
metoda na krzyż mamy:
1− sin2α = cos2α
sin2α+cos2α=1
co jest prawdą, a więc wykonująć ciąg równoważnych przekształceń doszedłem do wniosku,
żerówność końcowa jest prawdziwa a więc równość wyjściowa też musi być spełniona
21 lip 20:58
mono:
założenia ?
21 lip 20:59
Piotr 10: No i wpadłem
21 lip 21:02
ogien: | | π | | π | |
oo juz widze a założenia to cosα≠0 wieć α≠ |
| +kπ i sin α≠1 więc α≠ |
| +kπ |
| | 2 | | 2 | |
21 lip 21:03
Mila:
cosα≠0 i 1−sinα≠0 rozwiąż
| | 1+sinα | | 1−sinα | | 1−sin2α | |
L= |
| * |
| = |
| = |
| | cosα | | 1−sinα | | cosα*(1−sinα) | |
| | cos2α | | cosα | |
= |
| = |
| =P |
| | cosα*(1−sinα) | | 1−sinα | |
cnw
==================================
21 lip 21:03
mono:
==================================
21 lip 21:05
mono:
założenia ............
| | cosα | | cosα | | cos2α | | 1−sin2α | |
P= |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | 1−sinα | | cosα | | cosα(1−sinα) | | cosα(1−sinα) | |
| | (1−sinα)(1+sinα) | | 1+sinα | |
= |
| = |
| =L |
| | cosα(1−sinα) | | cosα | |
21 lip 21:13
Gustlik: Polecam sposób Piotra 10, czyli rozwiązywać tozsamości metodą przekształceń, jak równania,
aż dojdziemy, że L=P. Tak jest łatwiej, można obustronnie mnożyc, dzielić, pozbywać się
niewygodnych wyrażeń, np. ułamków, jak w zwykłych równaniach, jest do tego przejrzyściej.
Szkolna metoda polegajaca na stopniowym przekształcaniu jednej strony w drugą, czyli L=...=P
jest trudniejsza − polecam tylko chętnym.
24 lip 01:55