logarytmy
tyu:

mam takie zadanie
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych punktów płaszczyzny których
współrzędne spełniają poniższe warunki:
znalazłem w necie podpowiedź
http://www.matematyka.pl/10730.htm
i wyszło mi y=0,5x −0,5
ale w odpowiedzi jest coś takiego
y=0,5x −0,5 ; x>0,5 ; y>0
te trzy nierówności są nad niebieską półprostą na moim rysunku
o co w ogóle chodzi "podmiotowi lirycznemu" w tym zadaniu?
(ta dziwna zbitka liter nad półprostą jest omyłkowo)
21 lip 20:44
mono:
| | x−1 | |
Założenia ze względu na logarytm : |
| >0 ⇒ x>1 i y>0 |
| | 2 | |
| | x−1 | |
log |
| −logy=0 ⇒ .... y=0,5x−0,5 i x>1 i y>0 |
| | 2 | |
takim zbiorem punktów jest
półprosta , którą zaznaczyłeś na rys.
21 lip 20:55
tyu: Dziękuję za odpowiedź. zaczynam coś rozumieć. Ale skąd w odpowiedzi się wzięło x>0,5
21 lip 21:05
mono:
Pomyłka

( zatem,nie patrz na odpowiedzi
21 lip 21:06
tyu: czyli w odpowiedzi jest błąd ?
21 lip 21:12
mono:
Oczywista −oczywistość,że błąd
21 lip 21:14
tyu: okej. rozumiem.
21 lip 21:16
tyu:

a jeszcze pytanie w celu upewnienia się czy dobrze myślę
mam równanie y=0,5 x − 0,5 i je nanoszę na oś
teraz nanoszę na wykres x>1 (czerwony)
nanoszę na wykres y>0 (zielony)
i część wspólna tych wszystkich punktów to będzie fioletowa półprosta − czy o to w tym chodzi
21 lip 21:32
Eta:
tak
21 lip 21:37
tyu: Molte grazie
21 lip 21:40