kombinatoryka
Ania: Grupa 45 uczniów zostaje ułożona w 3 rzędy po 15 osób do szkolnej fotografii. W każdym rzędzie,
uczniowie muszą siedzieć w kolejności alfabetycznej, ale nie ma restrykcji, w którym rzędzie
uczeń musi siedzieć. Na ile różnych sposobów mogą uczniowie usiąść przy założeniu, że żaden z
uczniów nie nazywa się tak samo?
Bardzo proszę o pomoc, chodzi mi o tok rozumowania i sposób rozwiązywania niż o wynik!
Z góry dziękuję!
21 lip 19:20
WueR:
No, skoro uczniowie nie nazywaja sie tak samo i musza siedziec w kolejnosci alfabetycznej, to
kazdy rzad jest wyznaczony jednoznacznie i dokonujemy jedynie wyboru dotyczacego kolejnosci
rzedow. Ile jest takich mozliwosci?
21 lip 19:27
WueR: Hmm, nie do konca. Wybieramy jeszcze, ktore osoby sa w ktorym rzedzie.
21 lip 19:28
Ania:
21 lip 19:30
WueR:
Jesli sie nie myle, powinno wyjsc:
21 lip 19:50
Ania: wytłumaczysz?
21 lip 19:53
WueR:
No to tworzymy pierwszy rzad. Wybieramy 15 osob do niego. Wszystkich takich sposobow wyboru 15
| | | |
osob sposrod 45 jest | . Nastepnie tworzymy drugi rzad, ale zostalo nam juz 30 osob, |
| | |
| | | |
stad teraz: | . Na koncu zostaje nam 15 osob i z nich tworzymy ostatni rzad na |
| | |
| | | |
| sposobow. Oczywiscie stosujemy tu kombinacje, bo w danym rzedzie osoby musza byc |
| | |
ustawione alfabetycznie, wiec nie mozemy ich mieszac miedzy soba. Na koncu pozostaje nam
wybrac, ktory rzad stoi pierwszy, ktory drugi i ostatni. Na 3! sposobow.
21 lip 19:56
WueR:
Jak mniemam, w odpowiedziach masz taki sam wynik?
21 lip 19:56
mono:
| | | |
Wkradł się chochlik w zapisie : ma być | |
| | |
21 lip 19:57
Ania: Czy nie myslisz, ze 3! jest juz nam nie potrzebne, skoro ich wymieszanie(rzędów) zostało
zawarte w samym wybieraniu uczniów do rzędu?
21 lip 20:04
Ania: W odpowiedziach mam właśnie bez 3!
21 lip 20:06
WueR: Hmm, no tak. Moja pomylka.
21 lip 20:08
Kacper: Nie jest potrzebne
21 lip 20:09