z
o: wyznacz wzór funkcji, której wykresem jest prosta równoległa do prstej o pdanym wzorze i
rzechdząca przez punkt P...y=−3x+4, P(1,8). nie wiem jak wyznaczyć współczynnik b...równoległe
tzn że a jes takie samo, proszę o pokazanie jakmatemtycznie to wszsystko zapisać
21 lip 14:47
J:
Szukana prosta: y = −3(x − 1) + 8
21 lip 14:50
o: własnie zrobiłem, ale dzięki, miałem chwilowe zacmienie.pozdrwiam
21 lip 14:51
o: mam sprawdzić czy punkt a neleży do wykresu funkcji, jeśli należy do niego bunk b; b(8,3), a
a(16,9) jak się zabrać za tego typu zadanie
21 lip 14:57
J:
Na pewno należy. Każde 2 punkty należą do pewnej prostej
21 lip 15:06
o: ale mam to pokazać obliczając dla tych punktów równanie prostej 3=8*a+b; 9=16*a+b
21 lip 15:10
J:
Tak ... po prostu oblicz a i b ... i dostniesz równanie tej prostej.
21 lip 15:11
o: oki
21 lip 15:12
o: dzieki
21 lip 15:13