jerey: | |
| granica takiego ciągu. |
| n2+1 | |
korzystam z tw o 3 ciągach
jak ograniczyć ten ciąg z góry a jak od dołu? mianowik pozostanie ten sam ,ale co z licznikiem?
21 lip 11:04
ICSP: −1 ≤ sin(x) ≤ 1 dla dowolnego rzeczywistego x
21 lip 11:06
WueR:
Albo zamiast tw. o trzech ciagach mozna tak:
| nsina | | 1 | |
| = sina* |
| , pierwszy czynnik ograniczony, drugi zbiezny o granicy |
| n2+1 | | | |
rownej zero, wiec granica iloczynu jest takze zero.
21 lip 11:13
asdf: takie byloby fajniejsze zadanko:

21 lip 11:15
asdf: i teraz:
korzystajac z twierdzenia Heinego (...) udowodnij

!
21 lip 11:15
jerey: @
ICSP dzieki, wiem juz o co chodzi,
WueR Twoje rozwiązanie zanotowałem jako 2 sposób,
będe je analizował.
asdf nie poznałem jeszcze twierdzenie Heinego
21 lip 11:21
WueR:
| | n | |
a = |
| , limn→∞a = 0 |
| | nn+2n2+1 | |
| | nsina | | | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| | n+1 | | n+1 | |
21 lip 11:23
asdf: no dobra, w złą strone zagalopowałem, takie coś:
21 lip 17:38