Aneks do triki matematyczne
AS: Aneks do triki matematyczne
Przykład 1
Weźmy pod uwagę dowolne trzy różne cyfry.Ułóżmy z nich największą
i najmniejszą liczbę i odejmujemy.Z otrzymaną różnicą postępujemy tak
samo.Po pewnym kroku tego postępowania otrzymujemy liczbę 495.
np.
971 972 963 954
− 179 279 369 459
−−−−− −−−− −−−−− −−−−
792 693 594 495
Analogicznie dla 4 cyfr otrzymamy 6174
Analogicznie dla 5 cyfr otrzymamy 63964
Przykład 2
Problem Ulama
Dana jest liczba naturalna n.Zdefiniujemy rekurencyjnie ciąg a1,a2,a3,...
ao = n
a
i = |3*a
i−1 + 1 gdy a
i−1 liczba nieparzysta
| a
i−1/2 gdy a
i−1 jest parzysta , (i = 1,2,3,...)
np. n = 19
19 , 58 , 29 , 88 , 44 , 22 , 11 , 34 , 17 , 52 , 26 , 13 ,
40 , 20 , 10 , 5 , 16 , 8 ,4 , 2 , 1 , 4 , 2 , 1 , ...
Zawsze końcową liczbą będzie 1 oraz powtarzająca się pętla (4,2,1)
Przykład 3
Co ciekawego mogą zawierać takie dwa szeregi liczbowe?
1 , 15 , 42 , 98 , 123 , 179 , 206 , 220
3 , 11 , 46 , 92 , 129 , 175 , 210 , 218
Dużo wody odpłynie z rzeki nim znajdziecie odpowiedź.
Dlatego odpowiadam
Mają tę własność,że nie tylko ich sumy są równe,ale równe są też
sumy ick kwadratów,sześcianów,czwartych,piątych,szóstych
i siódmych potęg.
Przykład 4
Jak rozwiązać równanie kwadratowe pomijając deltę.
| | b | |
Zastosować podstawienie x = y − |
| |
| | 2*a | |
np. a) x
2 − 6*x + 8 = 0
Podstawienie: x = y + 3
(y + 3)
2 − 6*(y +3) + 8 = 0 => y
2 −1 = 0 => y1,2 = ±1
x1 = 1 + 3 = 4 , x2 = −1 + 3 = 2
b) 3*x
2 − 2*x − 1 = 0
Podstawienie: x = y + 1/3
3*(y + 1/3)
2 − 2*(y + 1/3) − 1 = 0 => 3*y
2 − 4/3 = 0 => y1,2 = ±2/3
x1 = 2/3 + 1/3 = 1 , x2 = −2/3 + 1/3 = −1/3
c) x
2 + 4*x + 5 = 0
Podstawienie: x = y − 2
(y − 2)
2 + 4*(y − 2) + 5 = 0 => y
2 + 1 = 0 => y1,2 = ±i
x1 = i − 2 , x2 = −i − 2