matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownania wielomianowe
gad:
rownania wymierne , potrzebuje naprowadzenia/calego rozwiazania takich rownan :
1
x
+
= 1
1− x
x − 1
wynik mi wychodzi 0 a w odpowiedziach : x∊R\{1} , dlaczego tak jest (nie rozumiem tego)
2x
2x
− 1 =
2x +3
2x − 3
do tego nie wiem w ogole jak sie zabrac
20 lip 16:48
patryk:
2x
2x
−1=
2x+3
2x−3
Dziedzinę wyznacz sam/a
2x−2x−3
2x
=
2x+3
2x−3
−3
2x
=
2x+3
2x−3
Teraz na krzyż i gotowe
20 lip 17:03
Janek191:
1
x
+
= 1 ; x ≠ 1
1 − x
x − 1
1
− x
+
= 1
1 − x
1 − x
1 − x
= 1
1 − x
1 = 1 Odp. x ∊ R \ { 1} ==============
20 lip 17:08
gad:
super 2 juz sam sobie zrobilem dzieki wielkie janek
20 lip 17:09