| π | ||
D : x ≠ | k , k ∊ Z | |
| 2 |
| cosx | sinx | |||
cos2x = | − | |||
| sinx | cosx |
| cos2x − sin2x | ||
cos2x = | ||
| sinxcos |
| cos2x | ||
cos2x = | ||
| sinxcosx |
| cos2x | ||
cos2x − | = 0 | |
| sinxcosx |
| 1 | ||
cos2x( 1 − | ) = 0 | |
| sinxcosx |
| 1 | ||
cos2x = 0 v | = 1 | |
| sinxcosx |
| x |
|
| ||||||||||||||||||||||
1−2(1−2cos2( | ))2 = | − | ||||||||||||||||||||||
| 2 |
|
|
| x | ||
następnie podstawiasz tg( | )=t | |
| 2 |
| (1−t2) | ||
cosx= | ||
| (1+t2) |
| 3π | π | |||
− | i − | |||
| 4 | 4 |