| 1 | ||
y= | ||
| √2−3t |
| 3 | 1 | |||
Ma wyjść: y'= | * | 3 | ||
| 2 | (√2−3t) |
| 1 | ||
f = | = x−1/2 | |
| √x |
| 1 | 1 | |||
f' = − | x−1/2 − 1 = − | x−3/2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
y = | ||
| √2 − 3x |
| 1 | ||
y = | u = √v v = 2 − 3x | |
| u |
| 1 | 1 | |||
y' = [ | ]' = − | * u' = (1) ... | ||
| u | u2 |
| 1 | ||
u' = [√v]' = | * v' = (2) ... | |
| 2√v |
| 1 | 3 | |||
... (2) = | * (−3) = − | |||
| 2√2 − 3x | 2√2 − 3x |
| 1 | 3 | |||
... (1) = − | * (− | ) = | ||
| √(2 − 3x)2 | 2√2 − 3x |
| 3 | ||
= | = | |
| √(2 − 3x)2 * 2√2 − 3x |
| 3 | 1 | |||
= | * | |||
| 2 | √(2 − 3x)3 |