wyznaczanie drugiej wspolrzednej punktu na prostej w ukladzie wspolrzednych
Azja Patatajev:

Witam, mam pewien problem, otoz:
Od zielonego punktu odchodza 4ry proste,
ich punkt startowy i koncowy jest znany,
ogranicza je pewna odleglosc ( czerwona linia ), ktora jest stała
jak wyznaczyc punkty zlaczen z czerwona linia ( rozowe punkty)
18 lip 16:17
Maslanek: Cztery półproste? Cztery odcinki?
18 lip 16:20
Azja Patatajev: cztery odcinki
18 lip 16:23
Azja Patatajev: wyobrazmy sobie
ze pkt zielony (2,2)
od niego odchodzi odcinek do (30,40)
przy czym granica czerwona zatrzymuje sie na (10,10)
18 lip 16:25
Maslanek: Można wyznaczyć równanie prostej zawierającej czerwony odcinek i równanie prostej zawierającej
odcinek zadany (ten odchodzący od zielonego punktu), a następnie punkt przecięcia się tych
dóch prostych.
18 lip 16:32
Azja Patatajev:

Moze inaczej, znany jest punkt czerwony i punkty zielone ... jak wyznaczyc niebieski?
18 lip 16:36
Maslanek: Zastanawiam się, czy to wtedy możliwe
18 lip 16:40
Azja Patatajev: Ale to przeciez jest banalne ... wyznaczenie X dla punktu majac Y dla konkretnego odcinka w
ukladzie wspolrzednych. Jaki na to jest wzór ?
18 lip 16:48
Azja Patatajev:

odcinek (1,1) do (9,9) oblicz x dla y = 7, jak okreslic to wzorem matematycznymp
18 lip 17:11
Azja Patatajev: ok po dlugich badaniach znalazlem:
xc = [(xa+xb)*yc] / (ya+yb)
18 lip 17:49
Maslanek: Ale o rzędnej lub odciętej punktu nic nie mówiłeś. Naucz się, proszę, pisać poprawnie, tj.
ściśle, bo taka właśnie jest matematyka
18 lip 23:09
Azja Patatajev: wielka moja pomylka ... ten punkt wyznacza sie za pomoca wyznaczenia rownania prostej za pomoca
punktu a i b, dzieki temu mozemy znalezc kolejny punkt na tej prostej .. w tym przypadku C
y = ax+b
23 lip 14:51