powtórka studia
patryk:
Określ liczbę rozwiązań równania ax − 3 = x+ b w zależności od parametrów a i b . Dla tych
wartości parametrów a i b , dla których istnieją rozwiązania, podaj je
ax−3=x+b
ax−x=b+3
x(a−1)=b+3
a≠1
dla a=1 i b=−3 nieskończenie wiele rozwiązań
dla a=1 i b∊R\{−3} sprzeczne
dla a∊R\{1} i b∊R\{−3} jedno rozwiązanie
?
18 lip 13:54
patryk:
2. Określ liczbę rozwiązań równania 2 2x − a = a+ ax− 6 w zależności od parametru a . Dla
tych wartości parametru a , dla których istnieją rozwiązania, podaj je.
x(2−a)=a
2+a−6
a≠2
dla a=2 nieskończenie wiele rozwiązań
dla a=2 i b∊R\{−3,2} sprzeczne
dla a∊R\{2} i b∊R\{−3.2} jedno rozwiązanie
?
18 lip 13:59
Mila:
W (1)
Trzeci warunek :
a≠1 − jedno rozwiązanie
(2) chyba masz rozwiązanie do zapisu:
2x−a=a2+ax−6
Co to jest b?
a) a=2 nieskończenie wiele rozwiązań
b) a≠2 jedno rozwiązanie
18 lip 15:42
patryk: to jest dobrze przepisane teraz
18 lip 16:41
patryk:
2, bez b
1;już wiem czemu źle
Dziękuję.
18 lip 16:59
Mila:
Dobrze.
18 lip 17:47
patryk:
Rozwiąż równanie a
2(x − 1)− ab = b
2(x + 1) + ab z parametrami a i b
x(a
2−b
2)=(a+b)
2
a≠b i a≠−b
dla a=b sprzeczność
dla a≠b i a≠−b jedno rozwiązanie
dla a=−b nieskończenie wiele rozwiązań
?
18 lip 17:51
patryk:
4. Liczby x,y są liczbami naturalnymi, większymi od zera. Określ liczbę rozwiązań równania
(1−√3)x+2y+√3y=3
(1−√3)x=3−y(2+√3)
Bez sensu teraz to wyszło...
18 lip 18:06
Mila:
x,y∊N+
x−√3*x+2y+√3*y=3
√3y−√3x=3−x−2y
Prawa strona:
P=3−x−2y
L=(√3y−√3x)=0∊N dla x=y
3−x−2x=0
x=1
rozwiązanie
x=1
y=1
18 lip 22:34
patryk:
Czemu akurat tak ? A nie tak jak ja zacząłem ?
19 lip 06:46
patryk : ?
19 lip 21:45
Kacper: Dlatego, że szukasz liczb naturalnych dlatego porządkujesz ze sobą pierwiastki
19 lip 22:11
patryk :
Ale czemu nie może być tak jak poprzednie zadania ?
19 lip 22:12
zorba:
W poprzednim miałeś jedną niewiadomą
A tu masz dwie niewiadome
19 lip 22:19
patryk:
też miałem dwie nawet 3 niewiadome pierwsze zadanie chociaż ?
19 lip 22:21
zorba:
W 1/ jedna niewiadoma x , a i b −− to parametry
19 lip 22:30
patryk:
ale tutaj też y może być parametrem ?
19 lip 22:31
Mila:
patryk, nie rozumiesz rozwiązania z 22:34? Czy wydziwiasz?
Przecież możesz zrobić jak zacząłeś, różne są sposoby .
Np.
Po prostu musisz zredukować wyrazy z √3 i w dodatku masz otrzymać
prawdziwą równość dla x,y∊N+.
(1−√3)*x+2y+√3*y=3
1*x−√3*x+2y+√3*y=3
Widać ,że zredukują się wyrazy z niewymiernością dla x=y, ale jeszcze ma być spełnione równanie
x−√3x+2x+√3x=3
3x=3
x=1
y=1
19 lip 22:48
patryk:
Jeśli bym rozumiał to bym robił kolejne zadanie już.
19 lip 23:03
Mila:
No teraz rozumiesz?
19 lip 23:11
patryk:
Próbuje analizować jeszcze.
19 lip 23:12
patryk:
Nadal nie rozumiem 22:34 gdzie x i t jest po jednej stronie ?
a chyb powinno być, że x na lewą a y na prawą ?
20 lip 16:33
Mila:
Niekoniecznie , masz tak działać, aby zredukowały się wyrazy z niewymiernością.
Podałam Ci dwa sposoby.
20 lip 17:24
patryk:
Szkoda czasu idę do kolejnych zadań.
20 lip 21:52
patryk:
Macie może jeszcze jakieś zadania tego typu ?
26 lip 20:03
patryk: ?
26 lip 20:47
5-latek: Nie wiem w ktorej jestes klasie ale masz np takie zadanie :
Rozwiaz uklad rownan i zbadaj jego rozwiqzanie w zaleznosci od parametru m
{x−ay=2
{x*y−4=2y2
26 lip 21:16
patryk:
Od października jestem studentem.. Nie chodziło mi raczej o układ równań żeby stosować
wyznaczniki tylko o równanie liniowe
26 lip 21:23
patryk: ?
26 lip 22:35
Mila:
1) ax+2a=3a*x
2) ax+3=3a
3)ax−3=7ax
==========
4) (a+b)x=c+d
5) (a−b)x=cx+1
6) bx−a=ax−b
26 lip 22:42
patryk:
1. ax+2a=3ax
ax−3ax=2a
−2ax=2a
x=0
coś tu nie tak
26 lip 22:50
Mila:
1) 2ax=2a
a)
a≠0 wtedy
2ax=2a /:(2a)⇔
x=1 −dokładnie jedno rozwiązanie
b) a=0
0*x=0 prawda dla x∊R− równanie tożsamościowe
26 lip 22:59
patryk: ok to robię drugie
ax+3=3a
ax=3a−3
ax=3(a−1)
i znowu dla a=0 i a≠0 ?
26 lip 23:01
Mila:
Napisz do każdego przykładu
a) kiedy dokładnie jedno rozwiązanie
b),kiedy brak rozwiązan,
c) kiedy równanie tożsamościowe.
26 lip 23:04
patryk: ok
26 lip 23:10
patryk: 6.
bx−a=ax−b
bx−ax=a−b
x(b−a)=a−b
dla a=b nieskończenie wile rozwiązań
dla b≠a jedno rozwiązanie
26 lip 23:31
Mila:
6) dobrze
26 lip 23:36
patryk:
(a−b)x=cx+1
ax−bx=cx+1
ax−bx−cx=1
x(a−b−c)=1
dla a=b=c sprzeczność
dla a,b,c∊R\{a=b=c} jedno rozwiązanie.
26 lip 23:40
polak:
(a+b)x=c+d
a≠b
dla a=−b i c=−d nieskończenie wiele rozwiązań
dla c≠−d i a=−b sprzeczność
dla a≠−b i c,d∊R jedno rozwiązanie
27 lip 13:00
patryk :
?
4.a=−b ⋀ c=−d nieoznaczony
c≠−d ∧ a=−b sprzeczne
a≠−b ∧ c∊ℛ ⋀ d∊ℛ oznaczony
27 lip 13:06
patryk :
3. ax−3=7ax
ax=2
dla a=2 sprzeczność
dla a≠0 oznaczony
27 lip 13:08
alim: 3)ax−3=7ax
6ax=−3
a≠0 jedno rozwiązanie (r. oznaczone)
a=0 brak rozwiązań (r. sprzeczne)
4) dobrze
5) x(a−b−c)=1
a−b−c≠0 jedno rozwiązanie (r. oznaczone)
a−b−c=0 brak rozwiązań(r. sprzeczne)
27 lip 15:55
patryk :
?
27 lip 15:56
alim:
O co chodzi?
27 lip 17:29
patryk :
5 miałem dobrze więc po co zostało przepisane ?
27 lip 18:24
alim:
To podstaw :
a=2, b=2, c=2
27 lip 18:34
patryk :
a zadanie gdzie liczba niewiadomych jest równa 2 takie co miałem z tym problem
27 lip 18:46
alim:
Nie wiem o którym zadaniu mówisz, komentarzy jest dużo, albo skopiuj zadania , albo wskaż datę
wpisu, jesli jest w tym wątku.
27 lip 19:14
patryk :
18:06
27 lip 19:37
alim:
Tam masz rozwiązane, mają się zredukować wyrazy z √3, bo rozwiązanie jest w liczbach
naturalnych.
27 lip 19:53
patryk :
Ale proszę o podobne zadanie.
27 lip 19:56
Mila:
W moim zbiorze są te typy co podałam, albo już układy równań z parametrem, potem równania
kwadratowe i wielomiany z parametrem, do czego to jest Ci potrzebne?
27 lip 20:42
patryk :
Przecież pisałem, że nadrabiam zaległości na studia. Miałem problem z tym zadaniem więc chcę
porobić jeszcze 2 góra 3 żeby zrozumieć problem i przejść dalej bo szkoda czasu.
27 lip 20:48
Mila:
Nie masz zbioru z takimi zadaniami?
Patryk, pomagamy Ci tu na forum, ale Twój ton nie jest grzeczny, nikomu nie podziękowałeś
i jestes rozdrażniony, gdy zadaję Ci pytanie, aby zrozumieć jak mogę najlepiej pomóc.
27 lip 20:59
patryk : 16:59 podziękowałem przecież...
Nie jestem rozdrażniony, odpowiedziałem podając godzinę wpisu ?
27 lip 21:15
Piotr 10: W Pazdro są tego typu zadania. Jak dobrze pamiętam to akurat dwa zadania, w którym jest łącznie
pok. 20 przykładów
27 lip 21:18
patryk :
Piotr 10 a masz może tą książkę bo nie będę specjalnie kupował książki do 20 przykładów tym
bardziej, że maturę mam za sobą już
27 lip 21:22
Mila:
1) dla jakich wartości parametru a równanie
|x−1|=a2−4a−1 ma dwa pierwiastki dodatnie.
2) dla jakich wartości parametru a równanie ;
|x−2|=a2−3a−2 ma dwa pierwiastki różnych znaków?
27 lip 21:48
patryk:
A nie można prosić o liniowe ?
18:06 ja tego nadal nie rozumiem.
27 lip 21:52
Mila:
Tam masz równanie z dwiema niewiadomymi i nie ma tam parametru.
Liczby x,y są liczbami naturalnymi, większymi od zera. Określ liczbę rozwiązań równania
x+2y−2√5*x=6−2√5*y
27 lip 22:07
patryk:
Dziękuję o takie coś mi chodziło !
27 lip 22:08
5-latek: znalazlem jeszcze takie zadanie
Rozwiaz kazde z rownan i okresl dla jakiej wartosci parametru m rownanie
a) ma dokaldnie jeden pierwiastek
b) nie ma pierwiastkow
c) jest tozsamosciowe
Rowmamia to
2mx+3m=4x+9 i mx−2x+1=4x−2
27 lip 22:16
patryk:
x+2y−2√5x=6−2√5y
x−2√5x=6−2√5y+2y
x(1−2√5)=6−2(1−2√5)
27 lip 22:24
5-latek: w 3 rownaniu zgubiles y
27 lip 22:29
patryk:
x(1−2√5)=6−2(1−2√5)y
27 lip 22:30
5-latek: i tez zle wyciagnales przed nawias
27 lip 22:31
5-latek: (−2)*(−2√5y=4√5y a TY masz miec −2√5y
27 lip 22:33
patryk:
x(1−2√5)=6−2y(1−√5)
27 lip 22:34
Mila:
Równanie ma byc spełnione dla x,y∊N+.
Z tej postaci trudno wyciągnąć wnioski, jakie maja być liczby x i y. ( równanie liniowe z
dwiema niewiadomymi ma nieskończenie wiele rozwiazań, tu masz ograniczenie : x i y maja być
naturalne dodatnie)
Przenies na jedną stronę wyrazy z niewymiernością.
27 lip 22:41
patryk:
x+2y−6=2√5x−2√5y
x+2y−6=2√5(x−y)
27 lip 22:45
Mila:
Lewa strona dla liczb naturalnych , jako suma x, y (∊N+) i (−6) jest liczbą całkowitą.
Prawa strona może byc liczbą całkowitą tylko w przypadku gdy x=y.
Dalej sam .
27 lip 22:49
patryk:
x=y i tyle tylko wiem to prawa strona =0
27 lip 22:50
Mila:
Prawa równa zero, dobrze.
to teraz podstawienie y=x i licz.
27 lip 22:52
patryk:
3y−6=0
y=2
27 lip 22:56
Mila:
Tak ,
rozw.
(2,2)
27 lip 22:58
patryk:
Dziękuję, teraz w końcu zrozumiałem.
27 lip 22:59
Mila:

Dobranoc.
27 lip 22:59
patryk:
Jeszcze muszę porobić zadania. Dobranoc.
27 lip 23:01