Wykonaj działanie.
Fabianistka: Jak wykonać to działanie
[x−(1−x)
−1]*[x(x−2)+1]/[x(x−1)+1]
18 lip 12:25
ICSP: | | 1 | | (x − |
| ) * (x(x−2) + 1) | | | 1 − x | |
| |
| |
| x(x−1) + 1 | |
18 lip 12:26
Fabianistka: Niiiee

[x(x−2)+1]
[x−(1−x)
−1] * −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
[x(x−1)+1]
18 lip 12:29
ICSP: Najpierw uproszczę wyrażenie stojące przed ułamkiem :
| | 1 | | 1 | | x2 − x + 1 | |
x − (1−x)−1 = x − |
| = x + |
| = |
| |
| | 1 − x | | x − 1 | | x − 1 | |
Teraz całość :
| | x(x−2) + 1 | |
[x − (1 − x)−1] * |
| = |
| | x(x−1) + 1 | |
| | x2 − x + 1 | | x2 − 2x + 1 | |
= |
| * |
| = (x−1) |
| | x − 1 | | x2 − x + 1 | |
Oczywiście abyśmy gdzieś po drodze nie otrzymali dzielenia przez 0 wypada zastrzec : x ≠ 1
18 lip 12:35
Fabianistka: Dziękuję ślicznie
18 lip 12:41
5-latek: jakze sie ciesze z tego .
W koncu ucza licealistow liczyc
19 lip 09:24