...
ania: a)boki trójkąta równoramiennego wydlużono o 5 %.
o ile procent wzrosło pole tego trójkąta?
b)o ile procent należy wydłużyć boki trójkąta równobocznego, by jego pole wzrosło o 69%?
8 lis 19:04
andy: Rysujemy trójkąt równoramienny o podstawie AB=2a, ramionach AC=BC=b i kącie między ramionami
AC i BC równym 2α. Wysokość trójkąta to odcinek opuszczony z wierzchołka C prostopadle do
odcinka AB=2a
S=ah. korzystamy z funkcji trygonometrycznych: h/b=cosα a/b=sinα
h=b cosα a=b sinα , podstawiamy do wzoru na pole trójkąta s= b2 sinα cosα
przy wydłużeniu ramion trójkąta o 5% kąt 2α pozostaje bez zmiany! więc pole trójkąta możemy
zapisać;
S=b2 d gdzie d=sinα cosα . Proszę zwrócić uwagę że d=const. dla dowolnej długości ramion.
przyjmijmy więc że b=100 (100 jednostek )
S100=1002 d
S105=1052 d dzielimy równania stronami S105 /S100 =1052 /1002
w wyniku powinno wyjść 10,25%
11 lis 19:27