Wyznacz granicę: lim n --> ∞ U{N{n}{2}}{n^2 + 3n - 1}
fds: Wyznacz granicę:
w mianowniku zostanie tylko n
2 ale jak to dalej obliczyć ?
18 lip 12:01
18 lip 12:03
ICSP: źle rozpisałeś symbol Newtona
18 lip 12:27
fsd :
ale czy n! też dąży do ∞ ?
18 lip 13:26
18 lip 13:44
18 lip 13:54
fds: jak Ty to jakubs rozpisałeś ten symbol newtona ? Nie rozumiem jak z n! może się zrobić n
2 − n
Mi wychodzi tak rozpisanie tego symbolu newtona:
| | n! | |
U{n!}{2!{n − 2)!} = |
| |
| | 2[(n − 2)(n − 1)n!] | |
18 lip 14:27
fds: | n! | | n! | |
| = |
| |
| 2!(n − 2)n! | | 2[(n − 2)(n − 1)n!] | |
18 lip 14:28
fds: i czemu w mianowniku wszystko się podwoiło ?
18 lip 14:31
patryk:
| | n! | | (n−2)!(n−1)n | | n2−n | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2! | | (n−2)!*2 | | 2 | |
18 lip 14:44
razor: | | n! | | n(n−1)(n−2)! | | n(n−1) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2!(n−2)! | | 2(n−2)! | | 2 | |
18 lip 14:56
Mila:
Patryk, ciągle popełnia ten sam błąd.
18 lip 15:24
patryk:
jaki ?
18 lip 15:27
Mila:
Porównaj zapis u razora i Twój.
18 lip 15:48
patryk:
ale wynik ten sam
18 lip 16:39
daras: i to najwazniejsze
18 lip 16:44
Mila:
daras, nie żartuj. Nudzisz się?
18 lip 17:48
jakubs: patryku ogarnąłeś ten symbol newtona ?
Nie mogłem odpisać wcześniej, bo byłem w pracy
18 lip 23:54