W kursie e trapez napotkałem taki przykład, w którym mi wychodzi wynik 1, a powi
fds: W kursie e trapez napotkałem taki przykład, w którym mi wychodzi wynik 1, a powinien wyjść 1/16
Wyznacz granicę:
| | 23n+2 + 6n−2 + 3 | |
lim n −−> ∞ |
| |
| | 8n+2 + 4n−1 + 22n+3 | |
18 lip 11:23
fds: zrobiłem to tak:
| |
| = |
| | 1 | | 8n + 64 + 4n + |
| + 22n + 8 | | | 4 | |
| |
| | 4 | | 6n | | 1/36 | | 3 | | 64 | |
= U{8n(1 + |
| + |
| + |
| + |
| )}{8n(1 + |
| + |
| | 8n | | 8n | | 8n | | 8n | | 8n | |
| | 4n | | 1/4 | | 4n | | 8 | |
|
| + |
| + |
| + |
| )} = 1 |
| | 8n | | 8n | | 8n | | 8n | |
Nie wiem czemu klamry nie zapisały tego w ułamek jak jest dobrze.
18 lip 11:29
ICSP: ab+c = ab * ac,
18 lip 11:32
fds: czyli np. 23n+2 = 8n * 4 ?
18 lip 11:33
ICSP: właśnie tak
18 lip 11:33
fds: | |
| |
| | 1 | | 8n * 64 + 4n * |
| + 4n *8 | | | 4 | |
| |
i nie wiem co dalej zrobić
18 lip 11:35
ICSP: Identycznie jak w poście z 11:29
18 lip 11:37
fds: wyciągnąłem 8
n*4 przed nawias na górze i na dole i wyszło
18 lip 11:39