logarytmy trudne
tyu: Dla jakich m równanie
−(m4+1)* 9x+4(m3−m2+3) * 3x+4m = 14 ma dwa pierwiastki różnych znaków
ale tego to nie ruszę już
17 lip 21:48
tyu: to nie logarytmy, ale wykładnicza funkcja (pomyłka)
17 lip 21:49
Piotr 10: dwie gwiazdki to ma jak dobrze pamiętam, Pazdro ?
17 lip 21:49
Piotr 10: Wpiew robimy podstawienie 3x = t i t > 0
17 lip 21:50
tyu: matura 1999
17 lip 21:51
Godzio:
Fajne zadanie
17 lip 21:54
Godzio:
Jeżeli podstawimy 3x = t i ze względu na x równanie ma mieć dwa pierwiastki różnych znaków
tzn. że ze względu na t musi mieć jeden pierwiastek większy od 1, a drugi z przedziału (0,1).
I właściwie trzeba napisać odpowiednie warunki na to, aby to zachodziło.
17 lip 21:56
tyu: ono jest za trudne dla mnie. pasuję
17 lip 22:00
Piotr 10: To zostaw te zadanie

. Bierz się za łatwiejsze
17 lip 22:01
Godzio:

Wystarczy chwilę pomyśleć. Z wykresu, jakie warunki muszą być spełnione, żeby jeden z
pierwiastków był w (0,1) a drugi > 1 (pomijam Δ > 0)
f(0) ? f(1) ? p ?
Próbuj, nie warto się poddawać nawet na trudnych zadaniach!
17 lip 22:08
tyu: jak zrobię to co zaplanowałem na dzisiaj, to do niego powrócę. Albo przynajmniej spróbuję
17 lip 22:30
Godzio:
Ok
17 lip 22:45