| 2 | n | 2n+2 | 2n+2 | |||||
limn→∞ (2+ | )n= limn→∞ ( | + | )n= limn to inf (1+ | )n= | ||||
| n | n | n | n |
| 1 | ||
limn to inf (1+ | )n = limn to inf | |
| n2n+2 |
| n | ||
[(1+U{1n2n+2}){ | ]U{n}n2n+2= [e1]∞ = ∞ | |
| 2n+2 |
| 2 | 1 | |||
Można zauważyć, że 2+ | =2*(1+ | ) | ||
| n | n |
| 1 | ||
Z własności potęgowania dostajemy granicę wyrażenia 2n*(1+ | )n. | |
| n |
| 2 | ||
Zauważamy, że (2+ | )n > 2n | |
| n |
Jeżeli jakieś wyrażenie jest większe niż inne, a to drugie dąży w nieskończoności do
nieskończoności, to to pierwsze jest "większe", zatem też dąży do nieskończoności