logarytmy z parametrem
tyu:
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
| | 1 | |
x2+2x+ |
| log2(m+1)=0 ma dwa różne rozwiązania, których suma odwrotności jest równa |
| | 4 | |
(−8)
czy warunki będą takie
| | 1 | | 1 | |
x>0 x1*x2<0 |
| + |
| =−8  |
| | x1 | | x2 | |
17 lip 17:47
Kaja: | | 1 | | 1 | |
m+1>0 i Δ>0 i |
| + |
| =−8 |
| | x1 | | x2 | |
17 lip 17:52
52: logac
Dziedzina:
a>0 ∧ a≠1
c>0
17 lip 17:53
tyu: pierwszy warunek powinien brzmieć Δ>0 (pomyłka przy przepisywaniu)
dlaczego jest warunek m+1>0 a nie powinno być x
1*x
2<0
(bo x
1*x
2<0 to warunek dotyczący rozwiązań rożnych znaków

)
17 lip 17:57
52: m+1>0 jest ponieważ zobacz mój post 17:53
17 lip 17:58
17 lip 17:59
52: x1*x2<0 dotyczy rozwiązań różnych znaków, ale nie masz takiego polecenia.
17 lip 17:59
Kaja: tam nie pisze że rozwiazania mają byc róznych znaków, tylko że maja byc różne
17 lip 17:59
tyu: rozumiem teraz dlaczego m+1>0
czyli wszystkie warunki to te co ja podałem i te, które podała dodatkowo
Kaja
17 lip 18:00
Kaja: warunek m+1>0 wynika z tego, ze liczba logarytmowana musi byc dodatnia (zobacz definicje
logarytmu)
17 lip 18:00
Kaja: x1*x2<0 nie jest dobry
17 lip 18:01
52: Tylko te co podała
Kaja lub
Mila , jak zauważysz podały takie same warunki
17 lip 18:01
Kaja: popatrz na mój post z 17:59
17 lip 18:01
tyu: rozumiem.
Jeśli warunek Δ>0 oznacza, że mają być 2 rozwiązania, to kiedy mam stosować np warunek Δ ≥0,
Wtedy, gdy ma być co najmniej jedno rozwiązanie
17 lip 18:02
Kaja: kiedy nie pisze że one maja byc różne, albo pisze że równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie
17 lip 18:04
tyu: dziękuję wszyyyystkim za pomoc
17 lip 18:05
52: Naucz się tego co ci teraz napiszę:
Dane jest równanie kwadratowe ax2+bx+c=0
1. dwa różne rozwiązania
(1) a≠0
(2) Δ>0
2.jedno rozwiązanie
(1) a=0
(2) b≠0
∨
(1) a≠0
(2) Δ=0
3. zero rozwiązań
(1) a=0
(2) b=0
(3) c≠0
∨
(1) a≠0
(2) Δ<0
4.dwa rozwiązania
(1) a≠0
(2) Δ≥0
17 lip 18:09
tyu: dziękuję za rozpisanie tych przypadków − proszę o sprawdzenie moich uzasadnień, bo tak łatwiej
to zrozumieć niż sam zapis za pomocą notacji
1. dwa
różne rozwiązania
(1) a≠0 funkcja kwadratowa nadal jest f.kwadratową, bo x
2 się nie zeruje
(2) Δ>0 są dwa pierwiastki
2.jedno rozwiązanie
(1) a=0 z funkcji kwadratowej robi się liniowa, bo x
2 się zeruje, a liniowa ma 1
rozwiązanie
(2) b≠0 nadal istnieje funkcja liniowa
v
(1) a≠0 istnieje nadal f. kwadratowa
(2) Δ=0 ale ma 1 pierwiastek
3. zero rozwiązań
(1) a=0 z tych trzech przypadków robi się funkcja stała y=c
(2) b=0
(3) c≠0
∨
(1) a≠0 istnieje nadal f. kwadratowa
(2) Δ<0 ale się nie przecina z osią OX, więc nie ma rozwiązań
4.dwa rozwiązania
(1) a≠0 istniej nadal f. kwadratowa
(2) Δ≥0 f. kwadratowa ma 2 pierwiastki
tylko mam pytanie − czym się różnią "dwa
różne rozwiązania" od "dwóch rozwiązań"

"dwa
różne rozwiązania" to np (x−2)
2=0 ale tu jest jedno rozwiązanie dwukrotne
"dwa rozwiązania" (x−3)(x−5)=0
17 lip 18:24
tyu: pomyłka − miało być tak
dwa różne rozwiązania" to np (x−3)(x−5)=0
"dwa rozwiązania" (x−2)2=0 ale tu jest jedno rozwiązanie dwukrotne
17 lip 18:28
Kaja: no właśnie dwukrotne, albo dwa takie same rozwiązania
17 lip 18:29
Kaja: w tej 2.(1) i (2) o co chodzi? do tego żeby równanie liniowe miało 1 rozwiązanie nie wystarczy,
że a≠0 w równaniu ax2+bx+c=0
17 lip 18:31
Piotr 10: Kwestia sporna na maturze jeśli masz dwa różne rozwiązania piszesz Δ > 0
jesli tylko dwa rozwiązania Δ ≥ 0
Aczkolwiek dla mnie dwa rozwiążania = dwa różne rozwiązania.
17 lip 18:31
Kaja: co jesli b=c=0? co jeśli b=0 i c≠0?
17 lip 18:31
tyu: jeśli a≠0 , b=0 i c≠0 to jest to chyba f. kwadratowa,
17 lip 18:36
Kaja: 3. jak masz równanie ax2+bx+c=0 i weźmiesz a=0 b=0 i np. c=2, to otrzymasz 2=0.
ma rozwiązanie?
17 lip 18:36
Kaja: tak. ale tu raczej chodzi o typ równania a nie o funkcję. i masz a=0 i b=0 i c≠0. ile ma
rozwiazan takie rownanie?
17 lip 18:38
tyu: no to mamy fałsz
17 lip 18:39
Kaja: no własnie, czyli rozwiązan nie ma. a teraz co jesli a=b=c=0?
17 lip 18:40
tyu: chodzi Ci o coś takiego y=ax2+bx+c i a=0, b=0 to mamy y=0*x2+0*x+c y=c
17 lip 18:41
tyu: jeśli a=b=c=0no to mamy funckję stałą y=0
17 lip 18:42
Kaja: ax2+bx+c=0 i a=b=c=0
17 lip 18:42
Kaja: a czemu funkcję rozpatrujesz? jesli mówimy o rozwiązaniach o ilości rozwiązań, to chyb
rozpatrujemy równania
17 lip 18:43
17 lip 18:48
tyu: nie mówię, że coś z tym wykazem jest źle albo coś jest dobrze, bo ja tu nauki pobieram, a nie
udzielam

, więc nie wiem
17 lip 18:49
Kaja: no ok. tylko ty posługujesz się pojęciem funkcji a nie równania i piszesz że funkcja ma 1
rozwiązanie. to nie jest poprawnie. to równania maja rozwiazania a nie funkcje.
17 lip 18:50
Kaja:
17 lip 18:50
Kaja: wiesz, jeśli bierzemy pod uwagę funkcję to nie mówimy o rozwiązaniu funkcji
17 lip 18:51
tyu: racja. W zadaniu jest mowa o "równaniu". nie zwróciłem na to uwgai
17 lip 18:51
Kaja: ale jeśli masz funkcję y=ax2+bx+c i a=0, o faktycznie jest to funkcja liniowa, bez względu
jakie będą b i c.
17 lip 18:53
tyu:

a jeszcze mam pytanie do zadania na górze
wyszło mi tak
1/ m<15
2/ m>−1
3/ m=1
rys. A= −1
B=1
C=15
Dlaczego tutaj rozwiązanie nie obejmuje przedziału m(−1;15), lecz tylko m=1
17 lip 18:59
Kaja: masz mieć spełnione wszystkie założenia naraz (bierzesz część wspólną)czyli m<15 i m>−1 i m=1.
czyli częścią wspólną tego wszystkiego jest m=1
17 lip 19:11
tyu: dzięki za pomoc.
17 lip 20:29