odpowiedz, ile czasu popłynie mały okręcik-zabawka z miejscowości A do B.
Lukasz: Statek, płynąc ze stałą prędkością własną, pokonuje trasę z miejscowości A do miejscowości B w
czasie 7 godzin. Płynąc pod prąd rzeki, potrzebuje na przebycie drogi z B do A dodatkowe 4
godziny. Zakładając, że prędkość rzeki jest stała, odpowiedz, ile czasu popłynie mały
okręcik−zabawka z miejscowości A do B.
Na początku moja pierwszą myślą była odpowiedź "7" ale po głębszym zastanowieniu to by się nie
trzymało kupy, ma ktoś jakiś pomysł jak to obliczyć?
17 lip 11:41
17 lip 12:22
pigor: ... niech
x=? − szukany
czas okręcika−zabawki
w godzinach [h] na drodze |AB|,
t − czas przebycia drogi
|AB| przez statek na stojącej wodzie, to z warunków
zadania mam układ równań np.taki :
|AB|t + |AB|x = |AB|7 i |BA|t − |BA|x = |AB|11 ⇔
⇔
1t +
1x =
17 i
1t −
1x =
111 / − stronami ⇒
⇒
2x =
17 −
111 ⇔
2x =
11−7 7*11 /:2 ⇔
⇔
1x =
277 ⇔ x =
772 ⇔
x= 38,5 [h] ...
17 lip 12:23
Lukasz: wszystko jasne, dzięki
17 lip 12:48