Pomocy
Domi: Pomocy

!
17 lip 11:03
ae: potrafisz wyciągać liczbę przed pierwiastek?
17 lip 11:07
Domi: nie umiem..
17 lip 11:14
ae: Dzielisz liczbę przez jej dzielniki, od najmniejszych do największych. I składasz dwie do
siebie np:
621|3
207|3
69|3
23|23
1
√621=√3*3*3*23=3√3*23=3√69
17 lip 11:19
Domi: √621= √9*23= 3√23
17 lip 11:24
ae: zapomniałeś/aś o jednej 3.
17 lip 11:25
Domi: więc jak obliczyć to?
3√23√86
17 lip 11:25
Domi: aaa.. fakt..przepraszam..
17 lip 11:26
ae: | 3√69 | | 3√69 | | √86 | | 3√69*√86 | | 3√5934 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| √86 | | √86 | | √86 | | 86 | | 86 | |
17 lip 11:29
Domi: więc teraz tak:
3√69*√86 = ?
17 lip 11:30
ae: tak, pozbywasz się pierwiastka z mianownika
17 lip 11:31
Domi: a czy:
u{{x6−√x
17 lip 12:08
Domi: oj, pomyliło mi się...
Czy 6−√xx to x5−√x
17 lip 12:10
17 lip 12:17
Piotr 10: Która klasa ?
17 lip 12:18
Domi: Nie powiem, bo aż wstyd..
17 lip 12:21
Hajtowy: Jak liceum to porażka
17 lip 12:24
5-latek: Czesc

Mysle ze wyzej niz liceum
17 lip 12:26
Piotr 10: Obstawiam, poprawka matury z maja
17 lip 12:27
Hajtowy: Może Piotr ma racje

Ale to już konkret wstyd
17 lip 12:29
ae: Jak to przygotowania do poprawkowej matury to będzie musiał chyba czekać do maja
17 lip 12:53
5-latek: A teraz w sierpniu nie ma ?
17 lip 12:55
Piotr 10: Jest poprawka w sierpniu
17 lip 12:55
ae: Jest jest, ale z takim poziomem nie wiedzy będzie problem zdać
17 lip 13:03
Domi: Dzięki za pojazd!
17 lip 13:52
Domi: lol..
√16x4
17 lip 15:04
ae: Wyciągasz 4 i x2 :}
17 lip 15:23
Domi: ae:
czyli to jest to samo:
√16x4 =
√16*(
√x2)
2 = 4x
2
17 lip 15:36
ae: tak
17 lip 15:40
Mila:
Zapisz tak:
16x4=(4x2)2
√16x4=√(4x2)2=4x2
√25=√52=5
√27=√9*3=√32*3=3√3
√50=√25*2 =√52*2=5√2
17 lip 16:02