jerey: lim
n→∞ (
√n3+1−
3√n)= lim
n→∞(
√n3+1−
3√n) *
| | (3√n+1)2−3√n+1*3√n+(3√n)2 | |
|
| = |
| | (3√n+1)2−3√n+1*3√n+(3√n)2 | |
| | n+1−n | |
limn→∞ |
| = limn→∞U{1}{ |
| | (3√n+1)2−3√n+1*3√n+(3√n)2 | |
| | 1 | | 1 | |
[3√n(1+ |
| )]2−3√n*3√1+ |
| *3√n+(3√n)2} |
| | n | | n | |
co z tym mianownikiem? mam go rozpisac i największą potęge przed nawias? nie wiem czy ide
dobrym tropem, granica tego wyrazenia wyszła mi 0
16 lip 21:29
Godzio: | 1 | |
| → 0 już właściwie nic nie trzeba robić po 3 linijce |
| ∞ | |
16 lip 21:31
ICSP: pomyśleć

st licznika ?
st mianownika ?
wynik ?
16 lip 21:32
jerey: Godzio ale skąd od razu wiemy, ze mianowik to ∞ ?
tam jest minus to ∞−∞ symbol nieoznaczony?
16 lip 21:38
ICSP: tam jest +

Ktoś tu wzorów nie zna
16 lip 21:40
jerey: ano.
16 lip 21:41
Godzio:
Nawet gdyby był minus to:
ns − np → ∞ jeśli s > p (chyba jasny fakt, prosty do udowodnienia)
16 lip 21:46