wielomiany
gad: Wielomiany "Dla jakich wartosci parametru a liczba x0 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
w"
w(x)=(2x2−7x−4)(x2−4a2) ,x0=4
dziele to przez x2−8x+16 przyrownuje i non stop wychodzi mi jakas wartosc bliska powyzej 2 po
spierwiastkowaniu niech mi ktos z tym pomoze bo juz godzine robie ten sam przyklad probowalem
tez hormerm wychodzi non stop to samo
16 lip 21:26
sushi_ gg6397228:
krok 1
znajdz miejsca zerowe w pierwszym nawiasie
16 lip 21:28
Janek191:
a = − 2 lub a = 2
bo
4 jest pierwiastkiem 2 x2 − 7 x − 4 = 0 oraz x2 − 4 a2 = 0
więc
42 − 4 a2 = 0
16 − 4 a2 = 0
a2 = 4
a = − 2 lub a = 2
================
16 lip 21:33
Mila:
x=4 jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu:
W(x)=(2x
2−7x−4)*(x
2−4a
2)
(2x
2−7x−4)*(x
2−4a
2)=0⇔
(2x
2−7x−4)=0 lub (x
2−4a
2)=0
sprawdzam jakie rozwiązania ma równanie (2x
2−7x−4)=0
Δ=81
| | 7−9 | | 7+9 | |
x= |
| ≠4 lub x= |
| =4 w takim razie równanie |
| | 4 | | 4 | |
x
2−4a
2=0 musi mieć jeden z pierwiastków równy 4
4
2−4a
2=0
16=4a
2
a
2=4⇔a=2 lub a=−2
Sprawdź , czy spełniony jest warunek dla obliczonych wartości a.
16 lip 21:36
gad: dzieki dzieki wam jak juz napisalem tego posta to zobaczylem ze tu mozna jeszcze cos
pokombinowac jak sie robi non stop jedna metoda to glowa juz pracuje jak automat , dzieki
wszystkim
16 lip 21:38