.
Piotr 10: Oblicz:
4√−8+8√3*i
Czy tutaj trzeba skorzystać z dwumianu Newtona
4√−8+8√3*i = z
8
√3i − 8 = z
4
z=a+bi
(a+bi)
4 = ..
16 lip 20:50
Godzio:
Zdecydowanie nie
16 lip 21:04
Piotr 10: To jak

?
16 lip 21:06
ICSP: Piotrze, może zaczniesz od bardziej podstawowych zadań z liczb zespolonych ?
16 lip 21:08
Piotr 10: Tzn. ?

Możesz podać jakiś przykład ?
16 lip 21:10
Janek191:
z = − 8 + 8
√3 i zapisać w postaci trygonometrycznej , a następnie
obliczyć cztery pierwiastki 4 stopnia z liczby z
Wzór
| | α + 2π k | | α + 2π*k | |
zk= n√ I z I *( cos |
| + i sin |
| ) |
| | n | | n | |
k = 0,1, 2,3,4, ...n − 1
16 lip 21:14
Piotr 10: aaa w ten sposób, czyli dużo liczenia, dzięki
Janek191
16 lip 21:15
Godzio: Proszę:
| | 1 | | √3 | |
z4 = −8 + 8√3i = 16(− |
| + |
| i) |
| | 2 | | 2 | |
| | φ0 + 2πk | | φ0 + 2πk | |
zk = 4√|z| * (cos( |
| ) + isin( |
| )) |
| | 4 | | 4 | |
| | 2 | | 2 | |
z1 = 2 * (cos |
| π + isin |
| π) |
| | 12 | | 12 | |
| | 8 | | 8 | |
z2 = 2 * (cos |
| π + isin |
| π) |
| | 12 | | 12 | |
| | 14 | | 14 | |
z3 = 2 * (cos |
| π + isin |
| π) |
| | 12 | | 12 | |
| | 20 | | 20 | |
z4 = 2 * (cos |
| π + isin |
| π) |
| | 12 | | 12 | |
| | π | | π | |
z1 = 2 * (cos |
| + isin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | 2 | | 2 | |
z2 = 2 * (cos |
| π + isin |
| π) |
| | 3 | | 3 | |
| | 7 | | 7 | |
z3 = 2 * (cos |
| π + isin |
| π) |
| | 6 | | 6 | |
| | 5 | | 5 | |
z4 = 2 * (cos |
| π + isin |
| π) |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | | 1 | |
z1 = 2 * ( |
| + |
| i) = √3 + i |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | |
z2 = 2 * (− |
| + |
| i) = − 1 + i√3 |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | 1 | |
z3 = 2 * (− |
| − |
| i) = − √3 − i |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | |
z4 = 2 * ( |
| − |
| i) = 1 − i√3 |
| | 2 | | 2 | |
16 lip 21:16
Godzio:
Dla dokładności powinienem numerować z
0, z
1, z
2, z
3 bo w przeciwnym razie rozwiązania nie
pokryją się ze wzorkiem

. Generalnie schemat, jak ktoś ogarnia wzory redukcyjne to banalne
zadanie
16 lip 21:17
ICSP: Nauczyć się wykonywać proste działania na liczbach zespolonych
16 lip 21:29
Piotr 10: Ok, dzięki. ICSP a co masz na myśli ? Możesz konkretniej ?
16 lip 21:46
ICSP: dodawać, odejmować, mnożyć, dzielić ?
Przechodzić swobodnie między trzema postaciami liczby zespolonej ?
16 lip 21:47
16 lip 21:50
Godzio:
Wzory de Moivre'a, postać trygonometryczna.
16 lip 21:50
Piotr 10: To chyba umiem. Tak mi wydaje się
16 lip 21:53
asdf: ((1+i)2)5 = (1+2i+i2)5 = (2i)5 = 32i5 = −32i3 = 32i
16 lip 21:53
Piotr 10: asdf ja ten przykład to zrobiłem
16 lip 21:54
ICSP: coś prostszego

Weźmy dwie liczby zespolone :
z = 5 − 2i
w = 3 + 4i
Policzyć wartość wyrażenia :
oraz :
i
4
i
13
i
53
i
n
16 lip 21:54
Godzio:
Warto jeszcze wiedzieć ile wynosi in dla poszczególnych n.
16 lip 21:54
asdf: spoko, chcialem Ci pokazac jak to mozna w miare szybko obliczyc.
16 lip 21:55
Piotr 10: Godzio mam to w wordzie już zapisane
16 lip 21:55
Mila:
W głowie zapisz.
16 lip 21:59
16 lip 22:01
ICSP: Liczyć umiesz, teraz proste równania :
z2 = 4ź gdzie ź jest liczba sprzężoną do z
16 lip 22:06
Piotr 10: i4 = 1
bo reszta z dzielenia liczby 4 przez 4 wynosi 0
i13= i
13 = 4*3 + 1
bo reszta z dzielnia liczby 13 przez 4 wynosi 1
i53 = i
53 = 13*4 + 1
bo reszta z dzielnia liczby 53 przez 4 wynosi 1
16 lip 22:07
Piotr 10: IzI2= z * ź
z2 = IzI2
z * ź = 4 ź ( :ź )
z = 4
Mogę tak podzielic sobie ?
16 lip 22:10
ICSP: x
2 − 1 = x − 1
(x−1)(x+1) = (x−1) // : (x−1)
x+1 = 1
x = 0
Mogę tak podzielić ?
16 lip 22:12
Piotr 10: Nie
16 lip 22:15
ICSP: Sam sobie odpowiedziałeś
16 lip 22:16
Piotr 10: z*ź = 4 ź
ź( 4 − z ) =0
z= 4 v ź=0
I co teraz jeśli mi wyszło, że ź=0 ? jest to liczba czysto rzeczywista
16 lip 22:18
ICSP: ź = 0 = z
16 lip 22:19
ICSP: Ostatecznie dostajesz dwie liczby spełniające to równanie :
z = 4 v z = 0
16 lip 22:19
16 lip 22:20
ICSP: Troszkę zadań mam
16 lip 22:21
Piotr 10: To daj jak możesz

( tylko nie trudne, bo dopiero dziś wieczorem zacząłem ogarniać liczby
zespolone )
16 lip 22:23
ICSP: Znaleźć rzeczywiste liczby x,y spełniające równanie :
| x + yi | | 9 − 2i | |
| = |
| |
| x − yi | | 9 + 2i | |
16 lip 22:26
Piotr 10: Ok ja z/w
16 lip 22:27
Piotr 10: (x;y) ⇔ ( 9;2) v (−9;−2)
?
16 lip 22:45
ICSP: tylko tyle ?
16 lip 22:51
Piotr 10: Chyba tak
16 lip 22:53
Piotr 10: oj Sorrki to nie wyszstkie
16 lip 22:54
ICSP: a gdybym przemnożył licznik i mianownik drugiego ułamka przez 2 ?
16 lip 22:55
Piotr 10: (9;−2) v (−9; 2) −− moja ostatenczna odpowiedź
A ile tych rozwiązań powinno być ?
16 lip 22:57
ICSP: W takim razie proponuję wymnożyć na krzyż
16 lip 22:58
Godzio:
A nie ma ich nieskończenie wiele

?
16 lip 22:58
Piotr 10: Ja to inaczej robiłem trochę:
Lewa strona:
| x+yi | | x2+2xyi −y2 | |
| = |
| |
| x−yi | | x2+y2 | |
Prawa strona:
No i teraz układ 3 równań:
x
2 − y
2 = 77
2xy = −36
x
2+y
2=35
Tak nie można ?
16 lip 23:01
ICSP: lubisz się bawić
16 lip 23:03
Piotr 10: x2+y2 = 85
16 lip 23:03
Piotr 10: E tam bawić, od razu to mi przyszło do głowy

No i teraz:
1
0 i 3
0 dodając stronami:
2x
2 = 162
x=9 v x= −9
z tego y=2 y = −2
wiemy, że xy= − 18
zatem (9;−2) v ( − 9;2)
16 lip 23:05
ICSP: Nie można tak.
16 lip 23:06
Piotr 10: Czemu ?
16 lip 23:06
ICSP: Co się stanie gdy porównasz mianownik z mianownikiem oraz licznik z licznikiem (bez
wcześniejszego skrócenia )
16 lip 23:07
Piotr 10: Rozumiem, eh niewypał
16 lip 23:08
Godzio:
ICSP zaproponował "na krzyż". Skorzystaj z tego
16 lip 23:08
Piotr 10: Dobra, ok. Jutro dokończę. W takim razie, dzięki wam za pomoc
16 lip 23:11
Godzio:
Rozwiązanie zajmuje powiedzmy 2 min dla niewprawionych
16 lip 23:13