16 lip 19:59
ICSP: nie
16 lip 20:01
jerey: | | 2 | |
wolfram pokazuje |
| ale gdzie robie blad dalej nie wiem  |
| | 5 | |
16 lip 20:08
ICSP:
16 lip 20:09
ICSP: Licznik ten sam, tylko mianownik różny. 5 na pewno się po drodze z niczym nie skróci, więc musi
być w końcowym wyniku. Mamy wiec dwie opcje :
− źle przepisałeś przykład i zamiast 5 powinno być w liczniku 3
− coś robisz z tą piątka. Poszukaj miejsca w którym ją skróciłem i właśnie tam będzie błąd.
16 lip 20:13
ICSP: Więcej bez obliczeń nie powiem
16 lip 20:13
jerey: pokopałem mianownik, teraz jest ok juz wyszło
16 lip 20:22
jerey: ja robiłem przez sprzężenie .
16 lip 20:27
jerey: no własnie
16 lip 20:28
ICSP: kto zrobił porządek ?
16 lip 20:31
jerey: | | √n2+2n−√n2−2n | | √n2+2n−√n2−2n | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| * |
| | 5 | | 5 | |
| | √n2+2n+√n2−2n | |
|
| = limn→∞ U{n2+2n−n2+2n}{5√n2+2n+√n2−2n |
| | √n2+2n+√n2−2n | |
| | 4n | | 2n | |
= limn→∞ |
| = limn→∞ U{4n}{5[n*√1+ |
| +n |
| | 5[√n2+2n+√n2−2n] | | n2 | |
| | 2n | | 4n | | 4 | | 2 | |
√{1− |
| }]= limn→∞ |
| = |
| = |
| |
| | n2 | | | | 10 | | 5 | |
16 lip 20:41
jerey: z/w
16 lip 20:42
Mila:
Dobrze.
16 lip 20:43