Pierwiastek równania
zadanie:
Pierwiastkiem równania x2 + b x + c = 0 jest liczba 7.
Drugi pierwiastek istnieje i też jest liczbą całkowitą.
c jest równe :
A. 24 B. 15 C.8 D. 21
Jak rozwiązać to zadanie bez podstawiania kolejnych liczb za c ?
16 lip 16:02
entliczek:
21 : 7 = 3, x2 = 3, c = 21
16 lip 16:13
pawel95: wzory vieta
| | c | |
x1 * x2 = |
| , u nas x1 * x2 = c ( a − wspolczynnik przy x2, wiec a=1) |
| | a | |
Z tego faktu wynika, ze c jest wielokrotnoscia 7, wiec c=21=7*3
16 lip 16:14
daras: teraz zadanie dziękuję za rozwiązanie zadania
16 lip 19:06
zadanie: przypuszczam, ze chodzi o mnie ale to akurat nie ja
16 lip 19:28
daras: czyli ktoś podając się za zadanie wkleja do rozwiązania zadanie i wcale nie potrzebuje
żeby je ktoś rozwiązał a liczni tutejsi rozwiazywacze zadań łamia sobie głowy na próżno= czy
to jest sens tego forum ?
16 lip 23:08
Mila:
Albo piszą, że właściwie to już sami rozwiązali.
16 lip 23:19