Geometria
5-latek: Udowodnic ze funkcja okreslona w zbiorze ciagow trzyelementowych o wyrazach rzeczywistych w
sposob nastepujacy : jezeli a=(a1 a2 a3), b=(b1 b2 b3) to
(a,b)→2−3(|a1−b1|+|a2−b2|+a3−b3|)=d(a,b) jest odlegloscia .
Proszse o wskazowki
16 lip 12:51
Janek191:
Należy sprawdzić, czy zachodzą warunki:
1) d(y, x) = d(x, y) − symetria
2) d(x,z) ≤ d(x, y) + d( y, z) − nierówność trójkąta
3) d( x, x) = 0
4) d( x, y) = 0 ⇒ x = y
−−−−−−−−−−−−−−−
16 lip 14:08
5-latek: Dzięki

JUtro sie za to wezme
16 lip 23:05
Mila:
Witaj 5−latku, coś nam Eta zniknęła. Może nad morzem ?
16 lip 23:22
5-latek: Witaj
Milu

Wydaje mi sie ze nie zniknela . Ktos odkopuje stare tematy . Moze zauwazylas
norka 
Natomiast [N[krystek] Pozdrawiam i

miala byc w poniedzialek na konsultacji w Warszawie
u Pana profesora .
16 lip 23:54
5-latek: Milu Moze gdzies CI sie zaplatala ksiazka Krygowskiej Konstrukcje geometryczne na
plaszczyznie (jest ona z 1958r)
Pytalem dzisiaj przed praca czy maja w biliotece pedagagicznej w Zabkowicach Sl ale niestety
nie maja
17 lip 00:02
5-latek: Ale z drugiej strony przyda sie jej wypoczynek po trudach przygotowania maturzystow
17 lip 00:05
Eta:
Oj przyda się ,przyda
17 lip 00:18
5-latek: Eta to naladuj sobie akumulatory zebys miala duzo sil gdyz ja tez czasami bede Cie meczyl
17 lip 00:23
Hugo: Eta, Mila
17 lip 00:54
5-latek: czyli wracajac do mojego zadania post 14:08 jesli chodzi o 3 warunek to d(a,b)=0
| | 1 | |
⇔ |
| (|a1−b1|+|a2−b2|+a3−b3||)=0 ⇔(|a1−b1|=0 i |a2−b2|=0 i |
| | 23 | |
|a
3−b
3|=0)⇔(a
1=b
1i a
2=b
2i a
3=b
3)⇔a=b
17 lip 11:42
5-latek: Warunek drugi . mamy tak a=(a
1,a
2, a
3), b=(b
1,b
2,b
3) , c=(c
1,c
2, c
3) wiec
d(a,b)+d(b,c)=
| | 1 | |
|
| (|a1−b1|+|a2−b2|+a3−b3|+|b1−c1|+|b2−c2|+|b3−c3|)≥U{1}{ |
| | 23 | |
2
3}(|a
1−c
1|+|a
2−c
2|+|a
3−c
3|)=d(a,c)
17 lip 11:49
5-latek: Natomiast jesli chodzi o warunek nr 1 to musze jakos skorzystac z wlasnosci wartosci
bezwzglednych i wlasnosci sumy liczb rzeczywistych .
Tu poproszse o pomoc . dzieki
17 lip 11:53
Janek191:
I a − b I = I b − a I
17 lip 15:41
5-latek: Bardzo dziekuje
17 lip 22:52