Ciekawa własność w pewnym czworokącie.
mathb:

W czworokącie ABCD kąty wewnętrzne przy wierzchołkach B i D są proste. Punkty E i F leżą na
odcinku BD, przy czym odcinki AE i CF są prostopadłe do odcinka BD. Udowodnij, że DE=BF.
Kto ma jakiś pomysł

?
15 lip 19:22
Eta:

1/Taki czworokąt można wpisać w okrąg, bo suma miar kątów D i B = 180
o
2/Prowadzimy prostą
k zawierającą średnicę tego okręgu
prosta k jest symetralną odcinka DB i jest równoległa do odcinków AE i CF
3/ przedłużamy AE i CF −−− otrzymujemy czworokąt AMNC, który jest prostokątem
4/ punkt S jest środkiem odcinka EF=2w , ES=w i SF=w
5/ punkt S jest też środkiem odcinka DB
to: |DS|=|SB|⇒x+w=w+y⇒ x=y
zatem |DE|=|FB|
c.n.u
17 lip 00:08
5-latek: Dobry wieczor
Eta

A mysmy mysleli ze jestes nad morzem i wypoczywasz
17 lip 00:13
Eta:
Witam
Mila i
5−latek 
Właśnie wróciłam z brydża, a nad morze wybieram się w przyszłym tygodniu

Myślę,że pogoda będzie tak ładna jak teraz
17 lip 00:18
mathb: Dziękuję za rozwiązanie Eta

.
17 lip 14:43