wielomiany
gad: wielomiany, rozwiaz rownanie : x4+2x3−8x2−19x−6
obliczylem ze x przyjmuje pierwiastki dla x=3 oraz x= −2 ale w odpowiedziach jest jeszcze
(−3−√5)/2 i (−3+√5)/2 nie wiem skad to sie wzielo ,skad oni liczyli ta delte myslalem ze
skoro sa 2 pierwiastki to juz nie dziele tego i licze delte tylko ew. szukam rozwiazan
wymiernych , bardzo prosze o pomoc
15 lip 19:03
bezendu:
Ale to nie jest równanie ? bo gdzie tu znak''='' ?
15 lip 19:04
gad: x4+2x3−8x2−19x−6=0
15 lip 19:04
gad: x4+2x3−8x2−19x−6=0 ***
15 lip 19:05
Janek191:
x = − 2, x = 3 są pierwiastkami równania,więc wielomian dzieli się przez
( x + 2)*( x − 3)= x2 − x − 6
Wykonaj dzielenie
( x4 + 2 x3 − 8 x2 − 19 x − 6) : ( x2 − x − 6)
15 lip 19:15
gad: ok , wtenczas wyjdzie , natepne pytanie czy z kazdym wielomianem musze tak robic zeby sie
upewnic czy nie ma kolejnych pierwiastkow? czy jest jakas zasada ktora sie kierwoac
15 lip 19:16
Mila:
Równanie 4 stopnia może mieć 4 rozwiązania rzeczywiste, niekoniecznie wymierne.
1)W(3)=0⇔x=3 jest rozwiązaniem tego równania
W(x) dzielimy przez (x−3)
Schemat Hornera:
1 2 −8 −19 −6 x=3
1 5 7 2 0
⇔ x4+2x3−8x2−19x−6=(x−3) *(x3+5x2+7x+2)
2) P(x)=(x3+5x2+7x+2)
P(−2)= −8+20−14+2=0
⇔x=−2 jest rozwiązaniem
Dzielimy P(x) przez (x+2)
1 5 7 2 x=−2
1 3 1 0
x4+2x3−8x2−19x−6=(x−3)*(x+2)*(x2+3x+1)
Teraz liczysz Δ dla równania
(x2+3x+1)=0
===========
15 lip 19:17
gad: super dziekuje ci bardzo za te odpowiedz Mila , jest inny sposob niz schemat hornera?(domyslam
sie ze jest on najprostszy)
15 lip 19:26
Mila:
Możesz normalnie dzielic pisemnie, zasada ta sama co przy liczbach , z tym ,że masz wyrażenia
algebraiczne, co powoduje, że łatwo się pomylic.
15 lip 20:07
15 lip 20:09
Hugo: 
MILA !
15 lip 20:10