macierz
zadanie:
2 2 0 0 0
3 3 0 0 0
0 0 1 0 1
0 0 0 2 0
0 0 1 0 1
jedna z wartosci wlasnych tej macierzy jest 5.
dla t=5
−3 2 0 0 0 x 0
3 −2 0 0 0 y 0
0 0 −4 0 1 z = 0
0 0 0 −3 0 t 0
0 0 1 0 −4 s 0
−4z+s=0→s=4z →s=4*0=0
−3t=0→t=0
z−4s=0→z=4s→z=4*4z→z=16z→z=0
wektor wlasny to:
dobrze?
15 lip 17:29
zadanie: ?
15 lip 18:48
zadanie: prosilbym o sprawdzenie
15 lip 19:02
16 lip 17:47
b.: dobrze (z 2/3 zamiast −2/3), ale łatwo to sprawdzić samemu: po prostu licząc Ax, gdzie x jest
znalezionym wektorem własnym
16 lip 18:19
zadanie: dziekuje
16 lip 19:28
Mila:
Zmodyfikuj nicka.
16 lip 20:13
Mila:
Widzę, że dzielnie walczysz dalej, chociaż już są wakacje.
16 lip 20:14