matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
F.trygon.
ggg:
Wynacz miejsca zerowe funkcji f : f(x)= cos2πx pomoze ktoś ?
k
k
1
licze i wychodzi mi, ze x=
, ale w odpowiedzi jest, że x =
+
2
2
4
i nie wiem jak to zrobić...
πx
podobnie jest z przykładem f(x) = 3ctg
2
15 lip 12:05
pigor:
..., coś chyba ściemniasz, a więc np. tak: 2)
3ctg(
π
2
x)= 0
⇔ ctg(
π
2
x)= 0 ⇔ ⇔
π
2
x=
π
2
+kπ /*
2
π
⇔
x=1+2k
, k∊C. ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 1)
cos(2πx)= 0
⇔ 2πx=
π
2
+kπ /:2π ⇔
x=
1
4
+
k
2
, k∊C.
15 lip 12:42