macierz
zadanie: oblicz A2014, gdzie A to:
2 2 0 0 0
3 3 0 0 0
0 0 1 0 1
0 0 0 2 0
0 0 1 0 1
ja bym najpierw obliczyl wartosci wlasne, wektory wlasne i skorzystal ze wzoru A=PDP−1.
ale to chyba jak na taka macierz dlugi sposob
jest moze jakis szybszy sposob (oprocz postaci Jordana)?
moze ta macierz jest jakos specjalnie ulozona (w sensie jej wyrazy), jest jakies szczegolnej
postaci ?
14 lip 23:29
b.: To dobry sposób,
można też próbować obliczać kolejne potęgi, odgadnąć wzór ogólny i udowodnić go indukcyjnie −−
macierz A jest blokowa, więc można sobie oszczędzić pisania potęgując tylko macierze 2x2 i 3x3:
np.
wygląda na to, że
| | | 2*5n−1 2*5n−1 | | | 3*5n−1 3*5n−1 | |
| |
Bn = | |
| | |
wystarczy udowodnić to indukcyjnie
pozostaje jeszcze potęgowanie macierzy 3x3 o wierszach (1,0,1), (0,2,0), (1,0,1)
15 lip 00:03
zadanie: dziekuje
a moglbym prosic o wyjasnienie pojecia macierzy blokowej, jak ja rozpoznac, jakie ma wlasnosci,
itd.
albo jakis link gdzie jest to dobrze wytlumaczone ?
15 lip 00:30
15 lip 00:40
zadanie: a da sie sprawdzic ile wynosi ta macierz do tej potegi?
15 lip 11:57
zadanie:
1 0 1
C= 0 2 0
1 0 1
2 0 2
C
2= 0 4 0
2 0 2
4 0 4
C
3= 0 8 0
4 0 4 2
n−1 0 2
n−1
sadze, ze C
n= 0 2*2
n−1 0
2
n−1 0 2
n−1
czyli
| | | 2*52013 2*52013 | | | 3*52013 3*52013 | |
| |
B2014= | |
| | |
2
2013 0 2
2013
C
2014= 0 2
2014 0
2
2013 0 2
2013
15 lip 13:49
zadanie: ostatecznie A2014=
2*52013 2*52013 0 0 0
3*52013 3*52013 0 0 0
0 0 22013 0 22013
0 0 0 22014 0
0 0 22013 0 22013
moglbym prosic o sprawdzenie?
15 lip 13:55
zadanie: ?
15 lip 15:13
zadanie: mam jeszcze pytanie do tej macierzy blokowej
macierz A dzielimy na cztery macierze
2 z nich to sa macierze zerowe
a jezeli zamiast tych zer w macierzy A bylyby jakies inne liczby to tez moznaby podzielic te
macierz
wydaje mi sie, ze nie
?
15 lip 16:33
zadanie: ?
15 lip 21:18
b.: wynik z 13:55 wydaje mi się dobry
macierz można by i wtedy podzielić na cztery, ale niestety problem nie sprowadzałby się wtedy
do 2 mniejszych problemów jak tutaj (czyli nic by to nie dało)
np.
| | | |
= | , jeśli B i D są macierzami zerowymi, jak tutaj |
| | |
15 lip 23:47
zadanie: dziekuje
zrobilem tym drugim sposobem liczac wartosci wlasne itd.
ale jest to bardzo czasochlonne i latwo sie pomylic
16 lip 17:46