Oblicz długości wskazówek zegara
Maciek: W ciągu 2 godzin koniec wskazówki minutowej pewnego zegara pokonał drogę 40∥cm . W tym samym
czasie koniec wskazówki godzinowej pokonał drogę 24 razy krótszą. Oblicz jakie długości mają
wskazówki tego zegara.
Doszedłem to tego jaką długość ma wskazówka minutowa:
40∥ : 2 = 20∥
2∥r = 20∥ / 2∥
r = 10
Nie wiem jak zabrać się do obliczenia wskazówki godzinowej.
proszę o pomoc.
14 lip 23:21
Janek191:
Źle . Jaki jest wzór na długość okręgu ?
14 lip 23:30
Mila:
Tam masz 40πcm?
14 lip 23:31
Maciek: długość okręgu: 2∥r
14 lip 23:31
Maciek: Tak, 40∥ cm
14 lip 23:32
Janek191:
Pisz 2π r
14 lip 23:36
Janek191:
Nie załapałem co oznaczało II

Jakieś dziwne π
14 lip 23:44
Mila:

1) Wskazówka minutowa w ciągu 2 godzin dwa razy obróci się wokół punktu O, koniec pokona drogę
długości dwóch okręgów o promieniu R (= dł. tej wskazówki)
2*2πR=40π
4R=40
R=10 cm
Koniec wskazówki godzinowej pokona drogę
| | 40π | |
s= |
| i to jest równe długości łuku o kącie środkowym 60o i promieniu r (=dł.małej |
| | 24 | |
wskazówki)
r=5 cm
14 lip 23:44
Maciek: Mój błąd, przyznaję Janek

Dziękuję Mila
| | 1 | | 1 | |
doszedłem do tego kroku, jednak zamiast obliczyć "całe" − ( |
| ) r, ja mnożyłem |
| * |
| | 1 | | 3 | |
Dziękuję za wytłumaczenie
14 lip 23:49
Mila:

Poprawka, czy ćwiczysz?
14 lip 23:50
Maciek: ćwiczę do konkursu matematycznego w 3 gimn
14 lip 23:53
Mila:
To chwali się, ale znajdź trochę trudniejsze zadania. Masz jakiś zbiorek?
14 lip 23:56
Maciek: Tak. Ale rozwiązuję także zadania z konkursów sprzed kilku lat − dużo zadań się powtarza. Znasz
jakąś stronę/zbiór z zadaniami, które dobrze przygotują mnie do konkursu?
15 lip 00:00
Mila:
Może jutro coś Ci podrzucę, teraz już dobranoc

.
Tu też są ładne zadania.
15 lip 00:02
Maciek: Bardzo dziękuję, dobranoc
15 lip 00:04
Mila:
Tu masz zadania z rozwiązaniami albo wskazówkami, a także do samodzielnego rozwiązania.
http://liga.mat.umk.pl/
15 lip 18:27
Maciek: Dziękuję, z pewnością się przyda
15 lip 19:56
daras: @
Milu czyżbyś znała mgr Boba ?
16 lip 01:37
Mila:
Skąd to pytanie?
16 lip 16:16