proszę o rozwiązanie
michał: rozwiąż równanie
sinx − sin( π3 −x) = √32
wyniki to x = π3 + 2kπ lub x = (2k +1)π , k ∊ C
zastosowałem wzór na różnicę sinusów
ale zupełnie nic mi nie wychodzi
14 lip 22:06
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
14 lip 22:19
Tadeusz:
| | x−π/3+x | | x+π/3−x | | √3 | |
2sin |
| cos |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
x−π/6=π/6 ⇒ x=π/3 x=π/3+2kπ
lub
x−π/6=5π/6 ⇒ x=π ⇒ x=π+2kπ ⇒ x=π(2k+1)
14 lip 22:34
Hugo: "Sushi to nie jakiś frajer który zrobi ci zadanie a ty łaskawie przepiszesz"
... Huguś ma wiecej serca

A sprubój sb tgo narysować

!
14 lip 22:36
Hugo: sin2x = 2sinxcosx
14 lip 22:38
Hugo: | | x−π/3+x | |
za moje x (dodajmy nową zmienną "y") podstaw sobie ten ułamek |
| |
| | 2 | |
2sinycosy=
√3/2
ze wzoru
sin2y=
√3/2
spróbuj sam
14 lip 22:39
Hugo: | | x−π | |
sin 2( |
| )= √3/2  ! i teraz ja bym graficznie: |
| | 6 | |
1. Narysuj sobie sin x−π
| | x−π | | x−π | |
2. Następnie skróć 6 z 2 => sin 2( |
| )= √3/2 => sin ( |
| )= √3/2 |
| | 6 | | 3 | |
3. Narysuj sin x−π/3
4. A w końcu odnajdź wartość odpowiadającą
√3/2 i tego OKRES
Nie jestem pewien czy wyjdzie ale ważne by w coś wierzyć
14 lip 22:43
michał: znalazłem u siebie błąd zamiast minus wstawiłem plus , ale dziękuję za rozwiązanie napisałbym
moje obliczenia ale mi trudno pisać znaki matematyczne i dlatego napisałem z jakiego
twierdzenia korzystałem jeszcze raz dzięki
14 lip 22:52