Czworokąt wpisany w okrąg
mathb: W czworokącie ABCD kąty CBA i CDA są proste oraz kąt BCD jest rozwarty. K jest odbiciem
symetrycznym C względem AB, M jest odbiciem symetrycznym C względem AD, T jest przecięciem
odcinków BA i KM. Udowodnić, że punkty C, T, A, M leżą na okręgu.
14 lip 14:24
Metis: http://wstaw.org/m/2014/07/17/errete.png
Wskaże ktoś mój błąd na rysunku ?
Narysowałem czworokąt( wpisany w okrąg ) , zaznaczyłem
kąt δ = CDA = 90
kąt β = CBA = 90 − kąty proste
i kąt γ = BCD ≈ 115 − kąt rozwarty
Odbiłem C względem AB, tak samo względem AD . Coś się nie zgadza.
17 lip 13:01
mathb: Pomyliłeś punkt K z punktem M.
17 lip 14:38
Mila:

Szkic rozwiązania:
Na czworokącie ABCD można opisać okrąg, suma miar kątów przeciwległych jest równa 180.
Mamy wykazać, że suma miar kątów przeciwległych w czworokącie CTAM jest równa 180.
ΔCMA, ΔCKA− Δrównoramienne
DB jest odcinkiem lączącym środki boków ΔMKC⇔
DB|| MK
β− katy wpisane w okrąg ,oparte na łuku AD
∡CMA=β − kąt przy podstawie ΔCMA,
δ=α+90 jako kąt zewnętrzny ΔCBT
α+β=90 − ΔCDA
β+δ= β+α+90
o=90
o+90
o=180
o⇔
Na czworokącie CTMA można opisać okrąg.
=============================
Jeśli masz pytania, to pisz.
17 lip 15:46
mathb: Dziękuję za pomoc

.
17 lip 16:19
Mila:
17 lip 17:10
Mila:
Powinno być " na czworokącie CTAM".
17 lip 19:41