Planimetria
Blue: Działka budowlana ma kształt nieregularnego czworokąta. Wyniki pomiarów wykonanych przez
geodetę są przedstawione na rysunku. Oblicz pole powierzchni tej działki. Podaj wynik
przybliżony z dokładnością do 1m
2.

Mógłby ktoś podpowiedzieć , jak podzielić ten czworokąt

To nawet nie jest trapez, bo podstawy
nie są równoległe. Nie mam pojęcia, jak to wyliczyć.
Rysunek do zadania jest w linku poniżej (zad. 9) :
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=25i7swp&s=8#.U8PBM5rwGM8
14 lip 13:43
jakubs:
14 lip 13:55
jakubs:

Ja bym wyliczył x z tw. cosinusów i kąt między bokiem 50m i 40m, a następnie pola trójkątów z
wzorku P=a*b*sina
14 lip 13:59
jakubs: *między
bokami 50m i 40m
14 lip 14:01
Blue: Jakubs, ale to pierwsze jest chyba źle, bo te podstawy nie są równoległe i nie da się tego
wyliczyć z własności trójkąta o kątach 90, 30, 60 ...
14 lip 14:41
Soul Monster:

Policz z tw.cosinusów prostą AC
14 lip 14:48
jakubs:

Racja tamto źle.
| | ef | |
Myślę nad wykorzystaniem wzorku P= |
| *sina, gdzie e,f−przekątne, a−kąt pomiędzy e i f. |
| | 2 | |
Zjem obiad to coś pomyślę dalej
14 lip 14:50
Soul Monster: Policz z tw.cosinusów przekątną →wyznacz kąt pomiędzy przekątna a podstawą z tw.sinusów
14 lip 15:05
Mila:
To dobra propozycja. "Łatwiejszy" jest cosinus kąta.
14 lip 17:26
K.: AC = 70, a ten kąt to mam w przybliżeniu podać?
14 lip 17:46
Blue: Sorry nie zmieniła nicku, czasem podpisuje się też K. xD
14 lip 17:47
Soul Monster: AC dobrze. Ułóż równanie z proporcji
14 lip 17:50
14 lip 17:55
Kacper: A nie masz odpowiedzi?
14 lip 18:00
Soul Monster: Ok

α=? Od kąta 150 odejmij α.
14 lip 18:01
Blue: Kacper a co mi to da skoro w odpowiedzi mam tylko podane pole całej figury?
14 lip 18:02
Blue: ok 22 stopnie?
14 lip 18:03
Blue: | | 1 | |
a i teraz liczę pola tych dwóch trójkątów ze wzoru P = |
| absinα? |
| | 2 | |
14 lip 18:05
Soul Monster: tak, teraz jak masz wszystkie kąty liczysz pole dwóch trójkątów, na końcu je sumujesz.
14 lip 18:05
Mila:
Kąt dobrze.
14 lip 18:08
Blue: hmmm.... dziwne , bo mi wyszło, że P = 1478, 2, a w odpowiedziach mam , że ok. 1748.... To ja
mam źle, czy w odp jest błąd
14 lip 18:08
Mila:
| 1 | |
| *(40*70*sin128+50*30*sin120)= |
| 2 | |
| | 1 | |
= |
| *(2800*sin(52o)+1500*sin(60o))= |
| | 2 | |
= odczytaj 3 miejsca po przecinku dla sinusów
14 lip 18:27
Blue: teraz mi wyszło 1752,7
14 lip 19:00
Mila:
Różnice wynikają z przyjętego przybliżenia wartości sinusów.
14 lip 19:03
Blue: Czyli dobrze wyszło?
14 lip 19:04
Mila:
Myślę, że tak.
14 lip 19:07
Blue: ok, dzięki wielkiee
14 lip 19:11
Blue: a w tym drugim przykładzie jak wyliczyć kąt pomiędzy bokiem 50 i 40
14 lip 19:32
Soul Monster: Najszybciej obliczyć przekątną dla β=150o, później wyliczyć cosα.
14 lip 19:51
Red:

Z trójkąta 30
o, 60
o, 90
o:
d = 20, a = d
√3 = 20
√3, b = 15, c = b
√3 = 15
√3, e = c − d = 15
√3 − 20,
f = 20
√3 + 65
| | 1 | |
Pole czworokąta P = c*f − |
| *(a*d + b*c + e*f) |
| | 2 | |
14 lip 20:43
daras: eleganckie rozwiązanie
Red
15 lip 10:36
Blue: Czy przekątna w tym drugim przykładzie powinna wynosić 10
√45+12√3
20 lip 11:41
Kacper:

Na początek policzymy wartość cos150
| | √3 | |
cos150=cos(180−30)=−cos30=− |
| |
| | 2 | |
Teraz tw. cosinusów
x
2=3600+900+1800
√3
x
2=4500+1800
√3
x=
√4500+1800√3=
√900(5+2√3)=30
√5+2√3
O to chodziło?
20 lip 12:32
Blue: a, rzeczywiście tam źle pomnożyłam 30 *60 haha xD dzięki. I teraz kąt pomiędzy 50 a 40 z
cosinusów i pola dwóch trójkątów tak?
20 lip 13:18
Blue: czy ten drugi kąt będzie miał ok 152 stopnie

?
20 lip 13:27
Blue: Wyszło dobrze

!

Wreszcie, dzięki wielkie Wszystkim za pomoc !
20 lip 13:30