wyznacz dziedzinę wyrażenia
jolka: wyznacz dziedzinę wyrażenia i zapisz je w najprostszej postaci
x2−12/x2−4x*x2/x−3 gdzie x2 to x do kwadratu
8 lis 18:39
Ergo: ale co to ma byc? rowne zero czy co? masz opisane po lewej jak sie robi potegi i ulamki
8 lis 18:42
jolka: nie jest to zapis jak się robi potęgi tylko oznakowanie
8 lis 19:03
Godzio:
| | x2−12 | | x2 | |
jeśli to ma być tak: |
| * |
| to:
|
| | x2−4x | | x−3 | |
x
2−4x≠0 x−3≠0
x(x−4)≠0 x≠3
x≠0 v x−4≠0
x≠4
Df: R−{0,3,4}
8 lis 20:39
ala25: Pomoze mi ktoś

Wyznacz wspólny mianownik do wyrażeń:
dzieki
1 paź 12:53
Piotr:
wymnoz po prostu mianowniki
1 paź 12:58
ich: 3+x/(x2−3)(x2−2x+1)
13 lis 08:20
krystek: | | 6x | | 3 | | 2x | | 3 | | ...... | |
a) |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| | 3(x+1) | | 4(x+1) | | x+1 | | 4(x+1) | | 4(x+1) | |
13 lis 09:50
13 lis 09:51